Biz - B92.net

ANKETA Povratak u kancelariju: Evropljani glasali protiv, da li su u pravu?

Samo 14 odsto Evropljana želi da se nakon pandemije vrati u kancelariju s radnim vremenom od 9 do 17 sati, pokazala je nova anketa.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija:  LStockStudio/Shutterstock
Ilustracija: LStockStudio/Shutterstock

Više od polovine ispitanih kaže da su produktivniji dok rade od kuće.

Međutim i "hibridni rad" – mešavina rada od kuće i u kancelariji – isto ima svoje mane, a više od četvrtine ispitanih smatra da neprestano radi ili da rade do kasno u noć, pokazala je anketa koju su naručili Samsung elektroniks i kompanija Fjučur laboratori.

Anketa je obuhvatila 14.000 ljudi širom Evrope i pokazala je da 83 odsto zaposlenih traži veću podršku poslodavca u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života.

Prema podacima Evrostata, u 2020. godini od kuće je radilo oko 12 odsto zaposlenih u Evropskoj uniji, za razliku od 5 odsto njih pre pandemije.

"Poslodavci sada moraju pažljivo da razmotre na koji će način odgovoriti na izazove savremenog hibridnog života", saopštio je potpredsednik Samsunga za Evropu Bendžamin Braun.

Dve trećine Evropljana reklo je da su u kući učinili – ili planiraju da učine – prilagođavanja kojima su olakšali hibridni život te su, na primer, uredili kućne kancelarije, dok se 41 odsto odlučilo da se preseli.

Isto tako, 51 odsto ispitanika reklo je da im tehnologija, odnosno alarmi i razne aplikacije, olakšavaju postavljanje granica između rada i privatnog života.

"Verovatno će tehnologija nadzirati i naše mentalno zdravlje i sreću, kao i telesno zdravlje, a pametni uređaji postaće naši asistenti", rekao je Majk Viking, izvršni direktor danskog Instituta za istraživanje sreće, koji sarađuje sa Samsungom na polju budućnosti rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.