Biz - B92.net

Amerika preti još jednoj zemlji kontramerama ako uvede digitalni porez

Prag -- Češka Republika bi mogla da se suoči sa američkim kontramerama ako uvede planirani sedmoprocentni digitalni porez namenjen globalnim internet-gigantima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/maxkabakov
Foto: Depositphotos/maxkabakov

To je danas saopštila Ambasada SAD u Pragu, nakon što je češki parlament inicijalno podržao taj novi porez.

"Američka vlada je bila jasna po pitanju poreza na digitalne usluge, ili DST-a", navodi se u saopštenju američke ambasade, čime se aludira na ranije izjave ambasadora SAD u Češkoj Stivena Kinga, kao i američkog ministra finansija Stivena Mnučina u Davosu ove sedmice, prenosi Rojters.

Američki ambasador je napisao u decembru u jednom novinskom članku da je češki digitalni porez diskriminatorski, navodeći da bi "neželjena posledica (ovog poreza) mogla biti preduzimanje neke vrste odgovarajuće kontramere vlade SAD".

Donji dom češkog parlamenta je u sredu u prvom čitanju odobrio zakonski predlog o digitalnom porezu. Predlog zakona mora da prođe još dva čitanja i da izbegne eventualni veto gornjeg doma, Senata, ili će u suprotnom morati na novo glasanje u donji dom pre nego što postane zakon.

Nekoliko evropskih zemalja razmatra uvođenje takvog poreza kako bi prikupile više novca od poslovanja kompanija poput Gugla i Fejsbuka na njihovoj teritoriji, zbog čega im Sjedinjene Države prete odmazdom podržavajući svoju tehnološku industriju.

Pojedine članice Evropske unije su odlučile da samostalno uvedu digitalni porez posle neuspeha da se postigne sporazum na nivou bloka.

Britanija je saopštila da će nastaviti realizaciju svog predloga o uvođenju digitalnog poreza, dok je Francuska odustala od svog plana da bi sačekala pregovore u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Britanija i Češka su navele da će njihovi porezi biti privremenog karaktera, dok se ne dogovore globalna pravila.

Češka bi ove godine od digitalog poreza prikupila oko 2,1 milijardu kruna (oko 83,5 miliona evra) ako bi zakon stupio na snagu od juna, a u narednim godinama oko pet milijardi kruna godišnje (oko 198 miliiona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.