Biz - B92.net

Ako ne dobiju ni F-16, Turci će kupiti ruske SU-35 i SU-57

Ankara -- Zvanična Ankara mogla bi da kupi ruske borbene avione poslednje generacije, rekao je danas Šef Direkcije za odbrambenu industriju Turske Ismail Demir.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/ JAGADEESH NV
Foto: Epa/ JAGADEESH NV

On je to izjavio usred pregovora sa SAD o potencijalnoj kupovini lovaca F-16 i modernizaciji 80 turskih borbenih aviona.

Kako podseća portal Difens post, Turska je izbačena iz programa F-35 zbog nabavke ruskog raketnog PVO sistema S-400, a tekući pregovori o F-16 su pokušaj da se ta letelica zameni.

Demir je kazao da će Turska ukoliko ne uspe da postigne dogovr sa SAD oko F-16 biti spremna da razmotri kupovinu ruskih SU-35 i SU-57.

"Ako SAD ne odobre ugovor za F-16, nakon situacije sa F-35, Turska neće imati drugi izbor. Pita nje SU-35 i SU-57 može se ponovo pokrenuti bilo kada", navode se knjegove reči na turskoj nacionalnoj televiziji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je objavio da bi SAD mogle da prodaju Turskoj lovce F-16, nakon što su je isključile iz programa razvoja aviona pete generacije F-35, zbog nabavke ruskog PVO sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.