Akcije "Gugla" na rekordnom nivou

Akcije vodećeg Internet pretraživača, američkog "Gugla" (Google), preskočile su juče prvi put vrednost od 600 dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.10.2007.

08:43

Default images

Kompanija "Gugl" je za samo mesec dana uvećala svoju vrednost na tržištu za 25 milijardi dolara. Na jučerašnjem otvaranju Njujorške berze, akcijama "Gugla" trgovalo se po ceni od čak 601,45 dolara, pre nego što se u kasnijem trgovanju vratila ispod te psihološke granice, jer investitori očekuju izuzetno dobre rezultate kompanije za protekli kvartal.

"Guglove" akcije su značajno porasle u odnosu na vrednost koju su imale kada je njima počelo da se trguje na berzi u avgustu 2004, od svega 85 dolara. Tako je kompanija, osnovana pre samo devet godina, po sadašnjoj ceni akcija dostigla ukupnu vrednost od 187 milijardi dolara, pretekavši veće i starije kompanije poput "Koka-kole", "Hjulit-Pakarda", IBM-a i drugih.

Za poskupljenje akcija "Gugla" sa 500 na 600 dolara bilo je potrebno nešto više od deset meseci, dok je put od 400 do 500 dolara trajao više od godinu dana. Prag od 100 i 200 dolara po akciji preskočen je u 2004, a u junu 2005. od 300 dolara.

Pojedini berzanski analitičari već sada savetuju investitorima da kupuju akcije ove kompanije, jer će, prema njihovoj proceni, za godinu dana dostići cenu od 700 dolara.

Među suosnivačima "Gugla" najviše su se proslavili, i obogatili, Lari Pejdž i Sergej Brin. Obojica imaju po 34 godine i spadaju u najbogatije u svetu, sa pojedinačnom imovinom čija se vrednost približava brojci od 20 milijardi dolara.

Izvršni direktor "Gugla" Erik Šmit i glavni direktor prodaje Omid Kordestani takođe imaju dovoljno akcija svoje kompanije da se ubroje u multimilijardere, a mnogi zaposleni u kompaniji u milionere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: