Biz - B92.net

5.000 traktora "ruši" Brisel/FOTO

Brisel -- Glavne saobraćajnice u Briselu noćas su bile zatvorene zbog velikog broja traktora koji su pristizali na masovni protest proivođača mleka.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Belgijski mlekari, koji protestuju zbog niskih cena mleka, planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 5.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina već je prouzrokovao zatvaranje glavnih tunela i avenija koji vode u centar grada.

Organizatori su planirali da konvoj poljoprivrednih mašina prođe kroz centar grada i da se na kraju zaustavi na briselskom trgu Šuman, gde je sedište većine evropskih insitucija.

Gradske vlasti apelovale su na vozače da ne koriste automobile bez preke potrebe, a grad nadleću policijski helikopteri.

Mlekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mleka nakon što je belgijska vlada, povinujući se propisima EU, poslednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mleka iz inostranstva.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mleka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im preti bankrot ako se ponovo ne uvede stari sistem subvencija i carina na uvozno mleko.

*

*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.