Procurilo: Putina potkradaju?

"Skaj njuz" je objavio ugovor koji može biti dokaz da Iran prodaje municiju Rusiji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2023.

10:31

Procurilo: Putina potkradaju?
Ilustracija: Shutterstock/ChameleonsEye

Naime, "Skaj njuz" je prvi dobio na uvid navodni ugovor o isporuci oružja koji može da predstavlja dokaz da je Iran prodavao municiju Rusiji za rat u Ukrajini, tvrdi dobro upućeni izvor.

Kao prenosi Jutarnji list, reč je o dokumentu na 16 stranica, s datumom 14. septembar 2022. godine, i čini se da se odnosi na uzorke različitih veličina artiljerijskih i tenkovskih granata te raketa u vrednosti od nešto više od milion dolara.

Bezbednosni izvor je podelio dokument zajedno s pet stranica navodnog aneksa ugovora u kojemu se spominju cevi za tenk T-72 i cevi za haubice, kao i granate. Taj je posao bio vredan oko 740.000 dolara.

"Skaj njuz" napominje da nije uspeo iz nezavisnog izvora da proveri autentičnost dokumenata.

"Ovo je ugovor koji su potpisali Iranci i Rusi vezano za municiju, verujemo da je 100 odsto autentičan", rekao je isti izvor.

Ambacade Rusije i Irana u Velikoj Britaniji nisu odgovorile na zahtev da komentarišu pomenuti ugovor. Kijev i London planiraju da istraže autentičnost dokumenta.

"Sumnjali smo da se tako nešto događa", rekao je Vadim Prstajko, ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji, u nedavnom intervjuu. "Čim proverimo autentičnost, moći ćemo da delujemo u skladu s tim", dodao je.

Džejms Kleverli, britanski šef diplomatije, prokomentarisao je da je Velika Britanija već uvela sankcije Teheranu nakon što je tamošnji režim isporučio jurišne bespilotne letelice Rusiji, kojima je Moskva napadala ukrajinske gradove.

Informisani izvor tvrdi da je navodni ugovor o oružju dokaz da se podrška Irana invaziji Rusije na Ukrajinu proteže na municiju i drugu vojnu opremu.

"Naša je procena da su to bili ‘uzorci‘ oružja pre daljnjih isporuka", tvrdi izvor.

Ruski rat u Ukrajini iscrpljuje zalihe municije za obe zaraćene strane. Zapadni saveznici ulažu sve napore za nastavak naoružavanja Kijeva, dok je ruska obrambena industrija u punom pogonu. No s obzirom na to da je ruska privreda pogođena sankcijama, Kremlj je takođe zatražio pomoć od saveznika.

Džek Vatling, viši naučni saradnik pri RUSI-ju, Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge, koji je proveo dosta vremena u Ukrajini kao ratni reporter, a stručnjak je i za Iran, rekao je da bi imalo savršenog smisla da Moskva i Teheran dogovore ugovore za prodaju oružja.

"U dokumentima nema ničega što bi mi se učinilo netačno. Svi podaci su u sferi razumnog", rekao je.

"Skaj njuz" navodi detalje ugovora, tekstualni deo i tablice, ali i posebni aneks ugovora koji sadrži još jednu tablicu iste vrste municije. Na njoj je 10 različitih proizvoda - svaki je različite veličine ili specifikacije različitih kalibara.

Također, uključuje cenu svake serije od 100 komada. Ukupni iznos, za samo 1.000 komada, iznosi milion dolara.

Pukovnik Hamiš de Breton-Gordon rekao je da misli da je ovo prilično skupo ako se radi o relativno maloj količini.

"Možemo se ponadati da Iranci potkradaju Putina", izjavio je.

Ugovor uključuje "sertifikat krajnjeg korisnika". Ime krajnjeg korisnika ostavljeno je prazno, ali navodi se da se municija sme koristiti samo u "deklarisane svrhe te ponovno izvesti i preneti u treće zemlje bez pisanog pristanka". Odnosi se na septembar 2022., ali nije upisan tačan datum.

Ukrajinski ambasador Prstajko smatra da je ugovor, ako se dokaže autentičnosti, dokaz da Rusiji ponestaje zaliha za ratovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: