Ruski brendovi popunili prazninu koju su ostavili zapadni rivali

Ruski dizajneri i brendovi pomažu maloprodajnom sektoru da se oporavi od teških 15 meseci zatvaranja prodavnica i pada potražnje.

Svet

Izvor: B92.net

Sreda, 31.05.2023.

10:32

Ruski brendovi popunili prazninu koju su ostavili zapadni rivali
Ilustracija: Shutterstock/Arsenie Krasnevsky

Nove etikete popunjavaju prazninu koju ostavljaju strani rivali i kupci koji se postepeno vraćaju, piše Rojters.

Stotine stranih trgovaca zatvorile su radnje kao odgovor na to što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, ostavljajući neke od najprestižnijih moskovskih ulica sa zatvorenim prodavnicama.

Španski Inditek prodao je neke od svojih više od 500 ruskih prodavnica kupcu iz UAE. Njegova vodeća prodavnica Zara u centru Moskve, koja je mirovala više od godinu dana, prošlog meseca je ponovo otvorena pod novim menadžmentom i novim brendom, MAAG.

"Izgleda da se ništa nije promenilo otkako je znate ko bio ovde“, rekao je stanovnik Moskve Anton Rojtersu ispred prodavnice.

Moskovljanka Antonina je rekla: "Nisam našla nikakve razlike osim u izboru. Trenutno je svega manje."

Maloprodaja, ključni pokazatelj potražnje potrošača, opala je 2022. godine, pogođena naglom inflacijom i padom plata, dok je egzodus zapadnih firmi doprineo gubicima industrije, rekao je Oleg Klimov, predsednik ruskog Saveta tržnih centara, zadužen za logistiku i plaćanje.

"Ljudi generalno jednostavno nisu razumeli šta se dešava“, rekao je Rojtersu. "Nisu hteli da troše novac. Gubici su bili oko 200 milijardi rubalja (2,47 milijardi dolara). Ali sada se oporavlja“, dodao je on.

Želja Rusa za zapadnim proizvodima, kao što su Mekdonalds hamburgeri i farmerke Levis - simbolima slobode koju bi kapitalizam mogao ponuditi nakon raspada Sovjetskog Saveza - jenjava.

Gloria Jeans, nekada preprodavac farmerki Levisa, preuzela je centralnu prodavnicu švedskog trgovca H&M u Moskvi.

A udaljavanje Zapada od Rusije, zajedno sa zabranama izvoza i kaznenim sankcijama, komplikuje trgovinske rute.

"Najveći problem su međunarodne transakcije“, rekla je Ksenija Ždanova, koja vodi sopstveni brend odeće KSEV i komercijalna je direktorka za onlajn rusko tržište dizajnerske odeće Richmill.

"Naša industrija je izuzetno zavisna od uvoza. Još jedan problem je nedostatak osoblja“, rekla je Ždanova, navodeći nedostatak šivača i profesionalaca u tekstilu za koji veruje da samo inicijative koje predvodi vlada mogu da reše.

Rusi su razvili rešenja sa malim uvozom i onlajn prodavcima koji pomažu da se strani brendovi održe u životu, ali neke stvari je i dalje teško pronaći, piše britanska agencija.

Kupac Irina Nikulina rekla je da joj strani brendovi ne nedostaju previše, osim kada joj je potrebno nešto jednostavno, poput bele majice po razumnoj ceni.

Tatjana Vahonina je rekla da joj najviše nedostaju švedski gigant nameštaja IKEA i Zara.

"Sada idemo u Kazahstan u kupovinu“, rekla je ona. "Ali neke stvari više ne možete kupiti", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: