Novi zakon: Zabrana šporeta na gas

Njujork je postao prva država u Americi koja je zabranila upotrebu gasa u većini novih zgrada.

Svet

Izvor: dailygreen

Utorak, 30.05.2023.

16:26

Novi zakon: Zabrana šporeta na gas
Foto: shutterstock, Vova Shevchuk

To je ogromna pobeda aktivista koji se bore za bolju životnu sredinu i klimu, ali ujedno i potez koji bi mogao da izazove smanjenje interesa za fosilna goriva.

Novi zakon zabranjuje šporete, peći i uopšte grejanje na gas, a podstiče upotrebu uređaja koji imaju manji uticaj na klimatske promene, poput toplotnih pumpi i indukcionih ploča koje su postavljene u većini novih stambenih zgrada u ovoj državi. To zapravo znači prelazak na potpuno električno grejanje i kuvanje u novim zgradama koje imaju manje od sedam spratova do kraja 2026. godine i za zgrade sa više spratova do 2029. godine.

Ova odluka se ne odnosi na zabranu gasa u svim novim zgradama, kao što su one koje imaju veliku komercijalnu ili industrijsku upotrebu poput prodavnica, bolnica, perionica veša ili restorana. Prema podacima i izveštaju iz prošle godine, emisije iz zgrada čine 32% od ukupnih emisija gasova staklene bašte u državi Njujork.

Metan, osnovna komponenta gasa koji se koristi za gorivo u šporetima pri kuvanju ili za zagrevanje domova, ima više od 80 puta veći potencijal za globalno zagrevanje od ugljen-dioksida kada dospe u atmosferu.

Ričard Trumka mlađi, američki komesar za bezbednost potrošačkih proizvoda, izazvao je razne komentare kada je početkom ove godine izjavio da su šporeti na gas značajan izvor unutrašnjeg zagađenja koji je povezan sa dečjom astmom i sugerisao da bi oni morali biti zabranjeni u novim stambenim zgradama. Zakon je ubrzo posle ovakvih komentara i bure u javnosti i usvojen.

Njujork je prva država koja je usvojila jedan ovakav Zakon, a Berkli je 2019. godine, bio prvi američki grad koji je uveo kodeks i zabranio priključivanje novih zgrada na prirodni gas. Nakon Berklija i gradovi poput San Franciska 2020. i Njujork Sitija 2021. su sledili ovaj primer.

Industrija gasa okarakterisala je novi Zakon kao oduzimanje prava potrošačima.

"Svaki pritisak na zabranu upotrebe gasa povećao bi troškove potrošačima, ugrozio napredak i uskratio pristupačnu energiju populaciji koja nema dovoljno primanja", rekla je predsednica i izvršna direktorka Američkog udruženja za gas Karen Harbert.

Pored zabrane gasa, njujorški sporazum o budžetu predstavlja i druge ideje u pogledu klimatskih promena što uključuje i stvaranje javnih projekata obnovljive energije koji bi otvorili zelena radna mesta. Pored toga, kompanije koje proizvode više emisija ugljenika imale bi priliku da budu deo programa za ograničavanja i investiranje i na taj način sav prihod od ovog programa daju u inicijative koje nadoknađuju uticaj zagađenja koje zagreva našu planetu.

Njujorška elektroenergetska uprava radi na izradi planova za dekarbonizaciju 15 državnih objekata, koji imaju najveću emisiju gasova staklene bašte. Novi planovi imaju za cilj da ubrzaju napredak ka čistijem građevinskom sektoru, podrže stvaranje visokokvalitetnih radnih mesta u budućim projektima dekarbonizacije i pomeriti državu bliže postizanju naših klimatskih ciljeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: