Ovo se čekalo: Putin predložio – Erdogan obećao

Pregovarački proces o projektu "gasnog haba" koji je Moskva predložila Ankari mogao bi biti aktiviran u Turskoj u najskorije vreme, piše Sputnjik.

Svet

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 29.05.2023.

12:20

Ovo se čekalo: Putin predložio – Erdogan obećao
Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / KREMLIN / SPUTNIK POOL MANDATORY CREDIT

"Smatram da će se pregovori na ovu temu ubrzo aktivirati. Sam gospodin predsednik objavio je juče, zapravo, svoj program, nazvavši ovaj projekat prioritetnim", rekao je izvor u administraciji turskog lidera.

Redžep Tajip Erdogan je, obraćajući se sinoć nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora pristalicama u Ankari obećao da će ralizovati projekat "gasnog haba", koji je ranije predložio ruski predsednik Vladimir Putin.

Transakcije za prodaju-kupovinu gasa posredstvom projekta gasnog haba koji je Rusija predložila Turskoj planirane su da otpočnu 2024. godine, izjavio je ministar za energetiku i prirodne resurse zemlje Fatih Donmez.

On je ranije kazao da je Ankara početkom aprila započela proces izmena zakona u vezi sa predlogom Rusije i da se očekuje da ih Erdogan usaglasi. Prema njegovim rečima, brojne evropske zemlje, uključujući Mađarsku i Srbiju, zainteresovane su za kupovinu gasa preko haba.

Posredništvo u ukrajinskom sukobu – prioritet

Izvor je takođe istakao da će Erdogan nakon pobede na izborima nastaviti „telefonsku diplomatiju“ sa Rusijom i Ukrajinom i apelovati na prekid vatre.

"Tema Ukrajine i tema posredništva Turske u ovom sukobu je prioritet u našoj spoljnoj politici. Gospodin predsednik je, možda, jedini svetski lider koji ima odnos poverenja kako sa liderom Ukrajine, tako i sa liderom Rusije. Biće nastavljeni apeli i predlozi za momentalni prekid vatre i obnavljanje mirovnih pregovora. Kao što je gospodin predsednik izjavljivao, pobednika u ovom sukobu neće biti", ocenio je izvor.

Prema njegovim rečima, prehrambeni sporazum ostaje prioritetan za turskog predsednika i Ankara će zahtevati neometano funkcionisanje mehanizma.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula prošle godine u Istanbulu i poslednji put je produžen do 17. jula tekuće godine. Sporazum su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Ujedinjenih nacija i Turske.

Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: