Smanjili izvoz gasa susedima – "tehnički problemi" ili dugovi?

Iran nije odlučio da prekine isporuku gasa susednom Iraku.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Subota, 27.05.2023.

13:49

Smanjili izvoz gasa susedima –
EPA/HAIDER AL-ASSADEE

To je rekao iranski ministar spoljnih poslova koji je smanjenje izvoza gasa prema Iraku objasnio problemima tehničke prirode, dok dve zemlje nastoje da pronađu rešenje za neplaćene obaveze od strane iračke vlade.

Ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Husein pitao je u telefonskom razgovoru kolegu iz Teherana Hoseina Amirabdolahijana šta stoji iza smanjenog izvoza iz Irana, na šta mu je on odgovorio da "pad proizvodnje električne energije ostavlja reperkusije na ostale svakodnevne poslove“, stoji u izjavi ministra iz Bagdada, prenosi Jutarnji list.

Iračka delegacija predvođenom ministrom energetike sledeće nedelje će otputovati u Iran kako bi razgovarali o nastalom problemu, prenose njihovi mediji, s obzirom da je uvoz gasa umanjen za 20 milionakubnih metara.

Prema podacima portparola iračkog ministra energetike Ahmeda Muse, ta zemlja obično uvozi između 50 i 70 miliona kubnih metara gasa.

Uvoz iz Irana supstituira između 33 i 40 posto ukupnog iračkog snabdevanja energijom, a on je posebno dragocen u sparnim letnjim mesecima kada temperature dostižu čak 50 stepeni Celzijusa kao i kada je potrošnja energije na vrhuncu

Međutim, Irak ima problem s plaćanjem. Naime, Iranu duguje 11 milijardi američkih dolara, navode zvaničnici u Bagdadu, a ne pomaže mu ni činjenica da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Iranu koje ograničavaju transakcije u dolarima.

Iako je Iran u prošlosti igrao na kartu smanjenja snabdevanja gasom svojih zapadnih suseda usled dugotrajnog spora oko otplate zaostalih obaveza, obe zemlje su nastojale da pronađu kreativne načine za podmirenje dela duga.

Tokom telefonskog razgovora dvojice ministara spoljnih poslova, Amirabdolahijan je zahvalio kolegi iz Iraka na tome što Bagdad pokušava s Vašingtonom da reši pitanje finansijskih transfera u dolarima.

Irak troši oko 4 milijarde dolara godišnje na uvoz iranskog gasa, dok u isto vreme sagoreva velike količine prirodnog gasa.

Snabdevanje gasom radi pogona energetskog sektora navedeno je kao prioritet od strane predsednika iračke vlade Mohameda Šija al-Sudanija, stoga je prošlog meseca dogovoren unosni ugovor od 27 milijardi dolara s francuskom naftnom kompanijom TotalEnergies.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: