Vučić nakon sastanka u Veroni: "Dogovorili smo se"

"Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola, to bi bila osnova ekonomske saradnje", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 02.04.2023.

11:30

Vučić nakon sastanka u Veroni:
Foto: printscreen Instagram buducnostsrbijeav

Vučić se u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, a nakon sastanka obratio se javnosti.

"Imali smo plodonosne razgovore o pitanjima koji se tiču pitanja Otvorenog Balkana. Razgovarali smo kako možemo da otklonimo sve prepreke, da omogućimo slobodnu trgovinu i protok roba usluga i kapitala. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima što se tiče bezbednosti hrane i kako bi obezbedili pristup drugim zemljama. Razgovarali smo i o elektronskim kartama za sve ljude, da mogu da budu usaglašene. Ta mala stvar označava veliki napredak. Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se da kažem, osnova ekonomske saradnje među nama", rekao je Vučić.

"Ja i Edi pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjavi, ali je ekonomija osnov odnosa između dve zemlje i bitno je da se građani osećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje", naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju situacije na Kosovu i Metohiji.

Vučić je dodao da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

"Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prenosi neku vrstu robe oni 30 odsto voze, a 70 odsto provedu na granicama", istakao je Vučić.

Trojica lidera, nakon susreta, obilaze Sajam vina VinItaly 2023 i sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem obići zajednički štand na kojem će vina predstaviti izlagači iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Rama: Trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana.

"Nas trojica smo ovde, jer smo deo jedne od najvećih manifestacija u Evropi, proizvodnje vina u Veroni i to je prvi put da naši proizvođači mogu da pokažu u ovoj Ligi šampina šta sve mogu i ono što su oni proizveli. Početak je bio na Beogradskom sajmu, i to ćemo ponavljati narednih meseci", rekao je Rama.

Ocenio je da je to šansa kada govorimo o našoj poljoprivredi, proizvodnji vina i velika šansa za proizvođače vina da kontaktiraju druge proizvođače u Evopi. Rama je najavio da će sledeći sastanak biti na kraju maja u Albaniji, a da će, u međuvremenu biti i sajam vina u Albaniji.

Dimitar Kovačevski: Ne trebaju nam granice

"U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa SM se povećala za više od 30 odsto. Došlo je do povećanja trgovine sa Albanijom, i izvoza i uvoza", rekao je Kovačevski.

On je naglasio da Skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama i da "nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica".

"Podaci koje je predsednik Vučić izneo da se 70 odsto celog transporta provede na granicama su takode i podaci svetske banke, ne trebaju nam granice", rekao je Kovačevski.

Sajam vina VinItaly 2023.

U Veroni je danas otvoren 55. međunarodni sajam vina, VinItaly 2023, koji će okupiti oko 4.500 izlagača iz Italije, Evrope i celog sveta, među kojima su i izlagači iz zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan.

Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.

VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Tradicionalno, održava se u Veroni, svetskoj prestonici vina i ima međunarodni karakter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: