Avio-kompanije apeluju: Aman, smanjite sa štrajkovima

Čelnici evropskih avio-kompanija uputili su apel francuskim kontrolorima leta da smanje obustave rada i štrajkove.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

14:40

Avio-kompanije apeluju: Aman, smanjite sa štrajkovima
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Hiljade putnika se suočava sa kašnjenjima ili otkazivanjem letova zbog protesta oko penzionih reformi u Francuskoj.

Izvršni direktor kompanije Rajaner Majkl O'Liri ocenio je da je skandalozno to što su francuski štrajkovi blokirali brojne međunarodne prelete, ometali usluge kontrole letenja između različitih zemalja i uzurpirali turističko poslovanje između Velike Britanije i Španije, prenosi Rojters.

Prema evropskim zakonima o pravima putnika, u slučaju dugih kašnjenja ili otkazivanja letova, avio-kompanije moraju da obeštete putnike, ali u slučaju blokade vazdušnog prostora avio-kompanije nemaju mogućnost da naplate penale od nadležnih organa za kontrolu vazdušnog prostora.

Napetost između avio-kompanija i francuskih kontrolora letenja je problem koji postoji odranije, ali eskalirao je ove godine zbog političke krize u Francuskoj i demonstracija povodom reforme penzionog sistema i povećanja starosne granice za odlazak u penziju.

Francuska vazduhoplovna uprava DGAC saopštila je da primenjuje princip obezbeđivanja minimalnog procesa rada za neke letove, međutim avio-industrija traži da se taj princip primenjuje i na međunarodne prelete.

Pročitajte više:

Francuzi "dobili" zakon i bez glasanja; U penziju ubuduće dve godine kasnije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: