Ništa bez Kine: Možda to postaje problem?

Nemačko tržište životnih namirnica u velikoj je meri zavisno od trgovine s Kinom, pokazala je jedna analiza.

Svet

Izvor: DPA

Sreda, 29.03.2023.

08:45

Ništa bez Kine: Možda to postaje problem?
Ilustracija: Shutterstock/Trong Nguyen

Najveća zavisnost je kod proizvoda koji su visoko obrađeni - na primer smrznuta i konzervirana hrana, prenosi dpa.

U slučaju poremećaja trgovine s Kinom moglo bi da bude pogođeno više od polovine prometa u obe kategorije, što se onda odražava na cene, dostupnost i kvalitet proizvoda.

Kod pića, mesa i ribe, bilo bi ugroženo između pet i 25 odsto prihoda, saopštilo je udruženje nemačke prehrambene industrije predstavljajući istraživanje koje je sprovelo sa konsultantskom kućom PwC.

Povrće i voće za proizvode poput kečapa često se uzgajaju u Kini pre nego što se prerađuju u drugim delovima sveta, navelo je udruženje. Bakalar za riblje štapiće delom se dovozi u Kinu na preradu, a Kina je veliki igrač i u preradi ovčijih creva za kobasice.

Proizvodnja metalne ambalaže, poput limenki, prilično zavisi od zaliha sirovina kao što su aluminijum i lim koji potiču iz Kine ili se tamo proizvode.

Nemačka prehrambena industrija je ukazala na "protivrečne signale" koje šalju nemački političari. S jedne strane, potrebna je diverzifikacija lanaca snabdevanja - da se poveć́a otpornost na krize i smanje zavisnosti. S druge, stroži odnos prema rizicima dovodi do napuštanja određenih lanaca snabdevanja.

Proizvođači hrane od vlade očekuju jasnu strategiju prema Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: