Zatvoriće se najveće gasno polje u Evropi?

Očekuje se da holandska vlada ove godine, uprkos neizvesnostima izazvanim ratom u Ukrajini za snabdevanje gorivom, zatvori najveće gasno polje u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2023.

10:22

Zatvoriće se najveće gasno polje u Evropi?
Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

To je izjavio odlazeći direktor kompanije "Šel Holandija", a gasno polje se nalazi kod grada Groningena, na severu te zemlje.

To ležište se eksploatiše od 1963. godine, ali više od 20 godina tamošnjih 200.000 stanovnika je izloženo sve jačim zemljotresima zbog "vakuumskih džepova" nastalih ispumpavanjem prirodnog gasa, te se to ležište zato već koristi veoma malo.

"To nalazište mora biti zatvoreno. To može i mora!", rekla je Marjan van Lon na televizijskom kanalu VNL i dodala da stručnjaci smatraju da se to može obaviti već ove godine".

Holandija je planirala da zauvek zatvori tu slavinu 2022. godine, ali je odložila zbog geopolitičke situacije posle sukoba Rusije i Ukrajine.

"Šel Holandija" i "Ekson mobajl" imaju jednak udeo u NAM-u, kompaniji za vađenje gasa iz Groningena od početka šezdesetih.

Konačna odluka Vlade Holandije o zatvaranju tog ležišta očekuje se u junu, ali će, upozoreno je, "zavisiti od međunarodne situacije".

Parlamentarna komisija objavila je u februaru izveštaj u kojem je holandska vlada kritikovana što nije zatvorila ležište i navedeno je da ima moralnu obavezu da popravi stanje u Groningenu, gde su mnoge kuće znatno oštećene. Predsednica "Šela" je uverila da će ta naftna kompanija platiti štetu i ojačati infrastrukturu u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: