Zabrinjavajuća situacija: Nagli pad

Bankarske akcije ponovo su naglo pale.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.03.2023.

17:55

Zabrinjavajuća situacija: Nagli pad
Ilustracija: Shutterstock/Lemonsoup14

Evropski giganti Dojče banka i UBS sa zabrinutošću gledaju na to što regulatori i centralne banke još uvek nisu obuzdali najgori šok za bankarski sektor od svetske finansijske krize 2008. godine.

Usred nestabilnosti tržišta, evropski kreatori politike izrazili su podršku bankama na kontinentu, a nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard danas su tvrdili da je sistem stabilan, preneo je Rojters.

Njihova podrška stigla je pošto su akcije Dojče banke pale treći dan i to za više od 12 odsto nakon oštrog skoka troškova osiguranja njenih obveznica od rizika neispunjavanja obaveza.

Akcije najveće nemačke banke izgubile su petinu svoje vrednosti do sada ovog meseca, a cena njenih petogodišnjih kreditnih promena (CDS), oblika osiguranja za vlasnike obveznica, skočila je danas na najviši nivo u četiri godine, na osnovu podaci iz S&P Market Intelligence. Indikatori stresa i dalje su prisutni na finansijskom tržištu, računajući i pad evra u odnosu na dolar, smanjenje prinosa na obveznice i rast troškova osiguranja od neplaćanja banaka, uprkos naporima kreatora politike širom sveta da uvere investitore u suprotno.

"Osnovno raspoloženje se i dalje svodi na oprez i u ovom okruženju niko ne želi da ulazi u rizik za vikend", rekao je analitičar Nordi Jan fon Gerih.

Istakao je da je situacija veoma promenljiva i prerano je reći da će se stvari smiriti.

Dodatni dug prvog reda (AT1) evropskih banaka, tržište od 275 milijardi dolara koje je stavljeno u centar pažnje investitora tokom spasavanja Kredi Suis AG, takođe je bilo pod dodatnim pritiskom prodaje.

"Događaji na tržištu AT1 znače da je većina evropskih banaka u ovom trenutku podstaknuta da izdaje običan vlasnički kapital, što je razvodnjavanje za akcionare, a takođe i razlog zašto se bankarske akcije resetuju na niže", rekao je šef strategije kapitala u kompaniji Sako Banka Peter Garnri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: