Haos u prestonici: "Sahrane", baklje, dimne zavese... Sve zbog metana FOTO/VIDEO

Poljski rudari danas su u Varšavi demonstritali nakon direktive Evropske unije koja ima za cilj smanjenje emisije metana.

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

17:23

Haos u prestonici:
Foto: Profimedia – Omar Marques / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Oko 300 rudara, članova sindikata ''Solidarnost'', burno je protestovalo, koristeći dimne zavese i baklje, kako bi skrenuli pažnju na protest u centru glavnog grada, prenosi AP.

Oni su naveli da bi nedavne klimatske preporuke za EU koje pozivaju na značajno smanjenje metana, počevši od 2027. godine, dovele do zatvaranja većine rudnika u zemlji, i zatvaranja na desetine hiljada radnih mesta. Agencija navodi da je u većini poljskih rudnika prisutna velika količina metana koji se oslobađa u procesu vađenja uglja, što takođe dovodi do ozbiljnih rudarskih nesreća, jer metan može dovesti do eksplozije kada se pomeša u malim razmerama sa kiseonikom.

Rudnici uglja u Poljskoj nalaze se mahom na području južne Šleske, i među najvećim su poslodavcima u Poljskoj, jer zapošljavaju oko 77.000 radnika.
Foto: Profimedia – Omar Marques / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: