Popularna tehnološka kompanija godinama na rubu propasti: Ima li spasa?

Konglomerat je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za celu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem marta ove godine.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 23.03.2023.

14:31

Popularna tehnološka kompanija godinama na rubu propasti: Ima li spasa?
EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Uprava japanske Tošibe prihvatila je ponudu za kupovinu od konzorcijuma predvođenog kompanijom Japan Industrial Partners (JIP), prenosi Poslovni dnevnik.

U Tošibi, koja ima više od 140 godina istorije, nadaju se da je ovo kraj njihovih poslovnih problema koji su ih mučili u poslednjem razdoblju.

Ponuda za kupovinu Tošibe, koja je osnovana 1875. godine kao proizvođač telegrafske opreme, vredna je oko 14 milijardi evra, prema informacijama japanskog lista Nikkei, prenosi Blumberg.

Tošiba je zabeležila neto gubitak od 118 miliona evra u tromesečju između oktobra i decembra 2022., nakon što je u istom razdoblju godinu ranije ostvarila neto dobit od 389,4 miliona evra. Koncern već nekoliko godina potresaju afere, finansijski problemi i odlasci osoblja.

Kao što je Tošiba objavila sredinom februara, operativna dobit u posmatranom razdoblju smanjena je na godišnjem nivou za 87,5 posto na 37,5 miliona evra, a prodaja za 4,2 posto na 5,5 milijardi evra. Delom su lošije brojke navodno rezultat manje potražnje za Tošibinim elektronskim uređajima, javlja STA.

Konglomerat je zbog lošeg poslovanja revidirao prognozu za celu poslovnu godinu koja će biti zaključena krajem marta ove godine. Očekuje se da će operativna dobit ostati na 671,3 miliona evra, a prodaja na 23,5 milijardi evra. Time je obe brojke smanjio za postotak u odnosu na novembarsku prognozu.

Istovremeno, Tošiba je objavila da glavni izvršni direktor Goro Janase podnosi ostavku zbog neadekvatnog upravljanja troškovima odeljenja za zabavu.

Tošiba se dugo smatrala japanskim simbolom napredne tehnologije i ekonomske moći, ali poslednjih godina se našla u velikim problemima.

U aprilu prošle godine, na osnovu odluke deoničara, objavila je da odustaje od plana podele na dva dela, a u februaru je objavila da je dobila ponudu za otkup od konzorcijuma predvođenog Japan Industrial Partners (JIP).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: