Preti nestašica dizela u EU: Ovi parametri utiču na cenu u Srbiji

Očekuje se da će u Francuskoj i Evropi doći do nestašice dizela.

Svet

Izvor: Novosti / E.B.Talijan

Sreda, 22.03.2023.

14:34

Preti nestašica dizela u EU: Ovi parametri utiču na cenu u Srbiji
Foto: shutterstock, jittawit21

Nestašica dizela se može dogoditi kao rezultat prekida u isporukama naftnih proizvoda iz francuskih rafinerija i depoa koji su u utorak bili blokirani zbog štrajka koji traje 14 dana.

Rojters prenosi ocene trgovaca da se zbog ovoga podiže spot cena tog goriva više od terminske, odnosno dizel je skuplji na tržištu na kome se roba prodaje po dnevnoj ceni, nego za kupovinu unapred. Oni najavljuju da će do nestašice dizela u Francuskoj doći do aprila.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) ne očekuju da će ova situacija izazvati bio kakav poremećaj u snabdevanju naše zemlje, a do poskupljenja goriva može doći, ali ne većeg nego što je bilo prethodnih meseci.

"Maksimalne cene goriva u Srbiji određuje država, ali one ne mogu biti utvrđene ispod ekonomski prihvatljivog nivoa, jer bi se veoma brzo narušila sigurnost snabdevanja tržišta. Upravo zbog toga berzanske kotacije koje se unose u formulu za izračunavanje maksimalne cene goriva su kotacije regionalnog tržišta odnosno Mediterana, zavisni troškovi uvoza i kurs dinara prema dolaru. Promena svakog od ovih parametara utiče na promenu cene goriva i nagore i nadole", objašnjava za "Novosti" Tomislav Mićović iz UNKS.

On ukazuje da se francusko tržište, pored ostalog, snabdeva dizelom i preko svojih mediteranskih terminala u Marselju, Tulonu i nekoliko manjih. Tako da je, kako dodaje, moguć porast potražnje i manji porast kotacija, ali zbog toga promene cena u Srbiji neće biti veće nego što su bile prethodnih meseci.

"Od 2019. do 2022. godine udeo dizela koji se dobija preradom nafte u rafineriji u Pančevu u ukupnoj potrošnji, porastao je, sa nekih 62 odsto na gotovo 80 procenata. Međutim, potpunu stabilnost snabdevanja je nemoguće postići bez uvoza dizela iz regiona, koji se u navedenom periodu kretao od 455.000 do 700.000 tona godišnje. Teško je očekivati da će Francusko tržište nove izvore dizela potražiti u našem regionu, pa samim tim se ne očekuje bilo kakav poremećaj u snabdevanju", navodi Mićović.

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković smatra da od dužine trajanja štrajka, odnosno blokade francuskih rafinerija zavisi kretanje cena naftnih derivata na Mediteranu. Ukoliko Francuska, kako dodaje, bude morala da uvozi veće količine, to bi moglo da utiče na značajnije poskupljenje derivata.

Industrijska akcija u Francuskoj je deo nacionalnog pokreta protiv reforme penzionog sistema koja podižu starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine. Ove izmene su progurane u parlamentu bez glasanja prošle nedelje. Kako pišu zapadni mediji,tankeri velikog dometa ne mogu da uđu u francuske luke zbog štrajka, što ograničava uvoz dizela. Troškovi držanja tih plovila koji plutaju izvan luka navode mnoge trgovce da izbegavaju isporuke u Francusku.

Profitna marža za preradu sirove nafte u dizel skočila je u EU za skoro 40 odsto tokom prošlog meseca. To je usledilo nakon što su više nedelja rasle zalihe u severozapadnoj Evropi, dok su trgovci žurili da popune skladišta uoči embarga na uvoz ruskog goriva, čija je primena počela 5. februara. U nedostatku uvoza derivata iz Rusije, Evropa je poslednjih meseci naglo povećala kupovinu iz Azije, sa Bliskog istoka i iz SAD.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, francuske rafinerije prerađuju oko milion barela dnevno, što je oko 8,4 odsto ukupne proizvodnje u EU. Uzvoz sirove nafte u tu zemlju je u martu pao na 550.000 barela dnevno, što je za 50 odsto manje u odnosu na februar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: