Ruski sud zaplenio imovinu Folksvagena

Sud u Nižnjem Novgorodu zaplenio je imovinu Folksvagena u Rusiji nakon što je protiv nemačkog proizvođača automobila sada već bivši partner Gaz podneo tužbu.

Svet

Izvor: B92.net, J.J.

Ponedeljak, 20.03.2023.

20:49

Ruski sud zaplenio imovinu Folksvagena
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Naime, Gaz je zatražio od suda da objavi prekid ugovora o sklapanju sa VW-om i naredi nemačkom gigantu da plati penale od 15,6 milijardi rubalja (201 milion dolara), objavila je danas agencija Interfaks pozivajući se na sudske spise, a prenela nemačka dpa.

Ruski proizvođač automobila Gaz, poznat u sovjetsko vreme po sedanima "Volga", bio je partner VW-a u Rusiji do prošle godine. Nekoliko VW-ovih i Škodinih modela sklapano je u fabrici u Nižnjem Novgorodu na reci Volgi.

Nakon što su američke sankcije protiv Gaza stupile na snagu u maju, VW se zvanično povukao iz koprodukcije i ponudio zaposlenima otpremnine.

Proizvodnja je u toj Gazovoj fabrici kao i u VW-ovom pogonu u Kalugu, 150 kilometara južno od Moskve, obustavljena nedugo nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Nemački proizvođač automobila planira da proda svoju fabriku i drugu imovinu u Rusiji, objavljeno je nedavno, piše dpa. Kao mogući kupac pominjala se Avilon grupa, međutim, takve ugovore bi morala da odobri ruska vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: