Povećava se ograničenje radnog vremena? Građani besni: Umrećemo radeći

Vlada Južne Koreje ove nedelje će ponovo razmatrati predlog o povećanju ograničenja radnog vremena na 69 sati nedeljno sa sadašnje granice od 52 sata.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.03.2023.

12:22

Povećava se ograničenje radnog vremena? Građani besni: Umrećemo radeći
Foto: shutterstock, Grustock

Radnici u Južnoj Koreji su po radnim satima 2021. godine bili na četvrtom mestu u svetu, posle Meksika, Kostarike i Čilea, a prekomeran rad odnosi živote svake godine, piše Si-En-En u opširnoj analizi.

Sekretar južnokorejskog predsednika Jun Seuk Jeola rekao je sredinom prošle nedelje da će vlada krenuti u novom pravcu, nakon što je ''saslušala javno mnjenje'' i dodao da je posvećena zaštiti prava i interesa najmlađih radnika i radnika koji nisu članovi sindikata.

Kako navodi Si-En-En, podizanje gornje granice za broj radnih sati smatrano je rešenjem za smanjenje broja radne snage sa kojim se zemlja suočava zbog sve najniže stope nataliteta i starenja stanovništva, ali su, s druge strane, kritičari to ocenili kao štetno, ukazujući da bi dodatno povećanje obima rada povećalo razočaranje među mlađim generacijama i izazvalo demografske probleme.

Trenutni zakon ograničava radnu sedmicu na 40 sati plus do 12 sati prekovremenog rada, iako su u stvarnosti, kažu kritičari, mnogi radnici pod pritiskom da rade duže.

''Predlog nema nikakvog smisla... I toliko je daleko od onoga što radnici zapravo žele. Čak i da se vlada predomisli, mnogi radnici će biti pod pritiskom da rade preko zakonskog maksimuma'', stav je studenta iz Seula, Junga Junsika.

Naveo je da njegov otac radi prekomerno svake nedelje i da ne postoji granica između posla i života.

"Inspektori rada ne mogu da nadlgledaju sva radna mesta sve vreme. Južnokorejski narod ostaće izložen smrtonosnom prekomernom radu'', dodaje Jung.

U analizi se navodi da su Južnokorejci u proseku tokom 2021. radili 1.915 sati, što je daleko iznad svetskog proseka koji iznosi 1.716 sati. Dodaje se da je 2017. godine, pre nego što je vlada smanjila ograničenje radnog vremena, stotine ljudi umrlo od prevelike količine posla, a da je do smrtnih slučajeva zbog prevelikog broja radnih sati dolazilo i nakon što je broj radnih sati ograničen na 52 sata u toku nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: