EU uvela izuzetke: Nije rusko ako se izmeni u trećoj zemlji

Evropska unija je isključila dve vrste naftnih derivata iz ruske nafte sa liste sankcija koja predviđa uvođenje gornje granice cene nafte.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2023.

11:05

EU uvela izuzetke: Nije rusko ako se izmeni u trećoj zemlji
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

To se navodi u objašnjenju Evropske komisije koje je objavljeno na zvaničnom sajtu, prenosi Sputnjik.

"Ako se ruski naftni proizvod prerađuje u trećoj zemlji mešanjem sa proizvodom porekla iz druge zemlje, što rezultira drugačijim proizvodom, onda se ruski naftni proizvod više ne smatra proizvodom ruskog porekla i gornja cena se ne primenjuje", navodi se u saopštenju.

"Ako su ovi proizvodi (proizvedeni od ruske nafte) suštinski izmenjeni u trećoj zemlji, oni se više ne smatraju proizvodima ruskog porekla i ograničenje cena se ne primenjuje", objašnjava se u tekstu.

Savet EU doneo je odluku 4. februara o uvođenju gornje granice cena. Za ruske naftne derivate postavljena su dva nivoa cena: jedan na 45 dolara po barelu za naftne derivate koji se prodaju uz popust na sirovu naftu (mazut, nafta), drugi na 100 dolara po barelu za naftne derivate koji se prodaju po višoj ceni od sirove nafte (dizel i kerozin).

Pročitajte više:

"Evropa je izgubila svoju glavnu prednost"

Kako će EU izaći na kraj bez ruskog dizela?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: