"Evropa je izgubila svoju glavnu prednost"

EU je u potpunosti izgubila pristup jeftinim i pouzdanim energetskim resursima iz Rusije.

Svet

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 06.02.2023.

12:31

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

To je saopštio generalni direktor najveće ruske naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin tokom svog govora na Indijskoj energetskoj nedelji (India Energy Week), prenosi Sputnjik.

"Evropa je potpuno izgubila svoju glavnu prednost – energetsku bezbednost – pristup jeftinim i pouzdanim ruskim energentima i sada je prinuđena da plaća 3-5 puta više za gas", rekao je on.

Po njegovim rečima, jedinstveno globalno tržište energetskih resursa danas ne postoji.

"Akcije svetskog hegemona, pokušavajući na sve načine da održi svoju hegemoniju, uništile su jedinstveno energetsko tržište. Danas ne postoji jedinstveno globalno energetsko tržište. Energetska bezbednost je prestala da bude globalna", rekao je on.

Sečin je istakao da je Rusija pružila značajniji ekonomski rezultat nego što su to pokazale vodeće svetske ekonomije, uprkos konfrontaciji sa Zapadom.

"Rusija je, suočena sa sankcijama bez presedana, pritiscima i konfrontacijom sa skoro celim zapadnim svetom, uspela da pruži rezultat značajniji od mnogih vodećih svetskih ekonomija", rekao je Sečin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: