Država najavila novu pomoć: Za zaposlene – do 3.000 evra?

Zbog inflacije i sve teže finansijske situacije koja je pogodila stanovnike Nemačke, nemačka savezna Vlada je obećala treći paket finansijskih olakšica.

Svet

Izvor: Fenix-magazin/MD

Ponedeljak, 06.02.2023.

11:53

Država najavila novu pomoć: Za zaposlene – do 3.000 evra?
Ilustracija: Shutterstock/fizkes

Jedna od finansijskih mera za pomoć je i jednokratna premija u iznosu do 3.000 evra, prenosi Fenix magazin.

"Omogući ćemo jednokratnu isplatu bez poreza, tj. moguću premiju za inflaciju", tim je rečima lider FDP-a Kristijan Lindner najavio dalekosežnu meru koja se nalazi u sklopu trećeg paketa pomoći savezne vlade.

Ko će dobiti 3.000 evra pomoći?

Inflacijska premija nemačke "Semafor koalicije" namenjena je da pomogne zaposlenima kako bi bolje finansijski izašli na kraj s povećanim troškovima za električnu energiju i gas i povezanim višim pratećim troškovima. Zaposleni mogu od svog poslodavca da dobiju jednokratni bonus do 3.000 evra. Sve to bi trebalo da bude oslobođeno poreza.

Ipak, kao i kod svega, postoji i druga, za zaposlene ne baš tako dobra vest. Naime, kao i kod tzv. korona premije, svaki poslodavac odlučuje hoće li uopšte isplaćivati inflacijsku premiju i u kojem iznosu.

Prema pisanju nemačkih medija, isplate premija verovatno će ići uglavnom zaposlenima s kolektivnim ugovorom, kao što je bio slučaj s korona bonusom. Međutim, šef sindikata radnika u Nemačkoj IG Bau, Robert Fejger, smatra da će veći broj radnika dobiti premiju.

"Posebno u trenutnom nedostatku kvalifikovanih radnika, dodatna plaćanja bez poreza i carina mogla bi da imaju važan magnetski učinak", rekao je Fejger.

Kada će se isplaćivati inflacijska premija?

Još je nejasno kada bi inflacijska premija mogla biti isplaćena. Zasad je inflacijska premija, kao i celi treći paket olakšica, samo nacrt i još nije odobren.

Treći paket pomoći sadrži daljnje dalekosežne mere, koje ljudima u Nemačkoj osiguravaju finansijsku potporu. Penzioneri bi trebalo da dobiju i jednokratnu naknadu za cenu energije od 300 evra. Studenti će imati pravo na jednokratnu isplatu od 200 evra. Osim toga, porodice su rasterećene višim dečijim doplatcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: