Bitkoin se vraća na velika vrata? Vrednost porasla skoro 40 odsto

Početak nove godine doneo je optimizam na tržištu kriptovaluta.

Svet

Izvor: SEEbiz

Sreda, 01.02.2023.

16:10

Bitkoin se vraća na velika vrata? Vrednost porasla skoro 40 odsto
Foto: shutterstock, kitti Suwanekkasit

S porastom od 39,4 odsto u januaru, bitkoin zatvara svoj najbolji mesec od rasta od 40 odsto u oktobru 2021. i najbolji januar od 2013. godine.

Trenutno na nivou od od 22.910 dolara, bitkoin se prošle nedelje trgovao na najvišem nivou od avgusta prošle godine. Najveća kriptovaluta već deset godina nije svojim vlasnicima priuštila tako potstcajan januar. "Januar smo započeli eksplozivnom akcijom cena u nedelji decembarskog ispisa CPI-ja", rekao je za "Yahoo" Finance Christopher Newhouse, trgovac opcijama s proizvođačem kripto tržišta GSR. Iz Newhouseove perspektive, potražnja na strani kupaca od institucionalnih primaoca — bilo da se radi o trgovcima vođenim makroekonomskim sistemima ili hedge fondovima — vratila se u prve dve nedelje meseca, što je izazvalo početne likvidacije short sellera.

U dvanaest dana nakon decembarskog izvešća o inflaciji objavljenog 12. januara, likvidirane su kratke pozicije u bitkoinu u vrednosti od 1,3 milijarde dolara ili 611 miliona dolara bez dugih pozicija, prema agregatoru kripto derivata CoinGlass. Tokom prošle nedelje, trend se preokrenuo s likvidiranim dugim pozicijama u iznosu od 331 miliona dolara ili 108 miliona dolara bez kratkih pozicija.

Između 10. i 20. januara, kada je bitkoin doživeo svoje najveće pomake naviše, trgovci vođeni špekulacijama vratili su se na tržište, predvodeći bitkoin probivši se iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

"Bitkoinova guranja iznad 20.000 i 22.000 dolara dogodila su se petkom jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti i prodaje prema kraju trgovanja u SAD-u", primetio je Newhouse.

Analitičari kažu da će sledeća faza za bitkoin verovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o povećanju mesečne stope.

"Ovo će tržište početi trgovati vrlo tehnički", rekao je za Yahoo Finance Edward Moya, viši analitičar u Oandi, "Volatilnost se vraća."

Povratak kupovine bitkoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta prema Michaelu Safaiju, suosnivaču i partneru kompanije za kripto trgovanje, Dexterity Capital.

"Potrebno je otprilike dva meseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo na toj tački nakon FTX-a", rekao je Safai putem e-pošte.

"Nanesena je najveća šteta, ulagači su relativno uvereni da više neće biti velikih šokova, što se odražava u prigušenom prijemu bankrota Genesisa, a sklonost riziku počinje se polako vraćati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: