Nemački ministar: "Ovo je bilo neočekivano"

Nemački ministar privrede Robert Habek izjavio je danas da pad cena energenata na svetskom tržištu nije bio očekivan.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.02.2023.

14:24

Nemački ministar:
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

"Niko ne može ništa da obeća ili da predvidi da li će ovo biti trajna promena nabolje, ali šansa postoji", rekao je Habek novinarima nakon redovne sednice vlade, prenosi Rojters.

Rekao je i da Nemačka može da izbegne rast cena energenata od prošle godine ako na kraju zimskog perioda bude imala puna skladišta gasa.

Poručio je da će Nemačka narednih godina biti dobro snabdevena energentima čak i u slučaju da pre planiranog roka ugasi termoelektrane na ugalj na istoku zemlje.

Naglasio je, međutim, da gašenje termoelektrana pre predvidjenog roka 2038. godine vidi samo kao mogućnost, zato što "ne postoji saglasnost po tom pitanju".

Prema saopštenju nemačke vlade, zemlja će u periodu od 2025. do 2031. godine postepeno napuštati fosilna goriva i povećavati udeo energije iz obnovljivih izvora.

Nemačka izmedju ostalog želi da proizvodi, uvozi i prodaje zeleni vodonik, koji će dobijati elektrolizom iz energije vetra i sunca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: