Odlučeno. Zatvaraju kockarnice?

Kneževina Lihtenštajn je na referendumu velikom većinom glasova odbila zabranu kazina u zemlji, prenosi AP.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.01.2023.

10:06

Odlučeno. Zatvaraju kockarnice?
Foto: shutterstock, Virrage Images

Za zabranu kazina se izjasnilo 27 odsto glasača, dok je 73 odsto bilo protiv, a na referendumu je učestvovalo 70 odsto birača.

Glavni inicijator referenduma je bila grupa "Folksmajnung" ("Mišljenje naroda"), koja se prema vlastitim rečima bori protiv "poplave kazina".

Pristalice zabrane su naglašavale potencijalnu štetu kazina za reputaciju zemlje, kao i rizik nastanka zavisnosti od kockanja.

Pre referenduma su se knez Lihenštajna Hans Adam Drugi, kao i parlament Lihtenštajna, izjasnili protiv zabrane kazina.

Poslanici su tvrdili da prihod od kazina predstavlja značajan benefit za ekonomiju zemlje, a zabrana bi po njihovom mišljenju bila previše stroga mera u borbi protiv zavisnosti od kockanja.

Lihtenštajn ima oko 40.000 stanovnika i ukupno šest kazina u zemlji. Do 2010. godine je kockanje u Lihtenštajnu bilo uglavnom zabranjeno, prenosi Njujork Tajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: