Neprijatno iznenađenje za Kinu

Kineski izvoz i uvoz pali su u novembru znatno iznad očekivanja.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.12.2022.

09:37

Neprijatno iznenađenje za Kinu
Ilustracija: Shutterstock/MAGNIFIER

To se desilo jer su slaba globalna i domaća tražnja, prekidi proizvodnje izazvani kovidom i pad domaćeg tržišta nekretnina izvršili pritisak na drugu najveću svetsku ekonomiju.

Izvoz je potonuo u novembru za 8,7 odsto na godišnjem nivou, daleko više nego u oktobru kad je pad iznosio 0,3 posto. To je ujedno najgori izvozni rezultat od februara 2020, pokazali su današnji zvanični podaci, izveštava Rojters.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali smanjenje izvoza od 3,5 procenata.

Kineske odlazne pošiljke robe posustaju od avgusta jer su rastuća inflacija, naglo povećanje kamatnih stopa u mnogim zemljama i kriza u Ukrajini gurnuli globalnu ekonomiju na ivicu recesije. Eplov dobavljač, kompanija Fokskon, objavila je da su njeni prihodi u novembru pali za 11,4 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog problema s proizvodnjom uzrokovanim merama kontrole kovida u najvećoj svetskoj fabrici ajfona u Džengdžou.

Brodski prevoz tereta iz kineskih luka ka Evropi i zapadnoj obali SAD pao je za 21,2, odnosno za 21 procenat respektivno u odnosu na oktobar, prema podacima Šangajskog brodarskog tržišta, što potvrđuje trend slabljenja izvoza zbog smanjene spoljne tražnje.

Kineski uvoz je takođe naglo opao, za 10,6 odsto u novembru, nakon pada od 0,7 procenata u oktobru, što je najgori pad od maja 2020.

Sve to je rezultiralo smanjenjem trgovinskog suficita na 69,84 milijarde dolara, u poređenju sa suficitom od 85,15 milijardi dolara u oktobru. Analitičari su predviđali suficit od 78,1 milijardu dolara, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: