Rusi razotkriveni? U tajnosti okupljali "flotu iz senke"

Rusija je ove godine tajno nabavila 100 tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Zapad uveo Moskvi.

Svet

Izvor: Index

Subota, 03.12.2022.

15:30

Rusi razotkriveni? U tajnosti okupljali
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

To je objavio Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore i analitičare iz brodarske industrije, prenosi Indeks.

Procenjuje se da je Moskva, koja se u velikoj meri oslanja na tankere za transport svoje sirove nafte, nabavila više od 100 tankera direktnim ili indirektnim kupovinama. Energetski konsultanti kompanije Ristad kažu da je Rusija ove godine nabavila 103 tankera, delom kroz direktnu kupovinu, a delom kroz preraspodelu brodova koje koriste Iran i Venecuela, dve zemlje koje su takođe pod zapadnim sankcijama.

"Flota iz senke"

Želja Kremlja da organizuje ono što industrija transporta nafte naziva "ruskom flotom u senci" pokušaj je da se zaobiđu nova međunarodna ograničenja na rusku naftu. Ona uključuju zabranu EU na uvoz ruske nafte koja stupa na snagu u ponedeljak, ali i novo globalno ograničenje cene ruskog gasa od 60 dolara po barelu, koje je EU podržala u petak i deo je šire inicijative G7 grupe, koja okuplja najmoćnije ekonomije sveta.

Trgovci su za FT rekli da će ruska "flota u senci" smanjiti uticaj takvih mera, ali ga neće u potpunosti eliminisati. Kaznene mere EU i G7 imaju za cilj da odseku Moskvu od globalne flote tankera, jer je osiguravajućim kompanijama kao što je Lojd iz Londona zabranjeno da osiguravaju tankere koji prevoze rusku naftu, bez obzira na odredište, osim ako se ne prodaje po šemi ograničenih cena.

Međutim, Rusija je pre izvesnog vremena već rekla da neće prodavati naftu nijednoj zemlji koja primenjuje ograničenje cena, što znači da bi mogla da odbije da prodaje naftu pod uslovima koje je postavio Zapad. Umesto toga, planira da koristi svoju novu flotu za snabdevanje naftom u zemlje poput Indije, Kine i Turske, koje su postale veliki kupci ruske nafte pošto Evropa smanjuje uvoz.

"Veliki broj ovih tankera pojavio se u Rusiji"

Reč je o brodovima starim između 12 i 15 godina, za koje se očekivalo da će u narednim godinama završiti u brodogradilištu, rekao je za FT Anop Sing, šef londonske brodarske kompanije Braemar. "To su kupci sa kojima mi, kao neko ko se dugo bavi ovim poslom, nismo upoznati. Uvereni smo da je većina ovih brodova kupljena za potrebe Rusije", dodao je on.

"Broj tankera koji su Rusiji potrebni da transportuje svu svoju naftu je ogroman“, rekao je Kreg Kenedi, stručnjak za rusku naftu u Dejvis centru Univerziteta Harvard. "Videli smo veliki broj prodaja neimenovanim kupcima poslednjih meseci, a poslednjih nedelja se veliki broj ovih tankera pojavio se u Rusiji kako bi preuzeo svoj prvi teret sirove nafte“, dodao je on.

Grupa zemalja G7 i Australija saopštile su da su se dogovorile o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu nakon što su članice Evropske unije savladale otpor Poljske i ranije postigle politički sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: