Nakon više od decenije, Iran doneo odluku: Gradiće; Države na oprezu

Nakon decenije planiranja, Iran će započeti izgradnju nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, javlja iranska novinska agencija ISNA.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.12.2022.

13:48

Nakon više od decenije, Iran doneo odluku: Gradiće; Države na oprezu
Foto, ilustracija: Shutterstock/Lukas Bischoff Photograph

Muhamed Aslami, šef Iranske organizacije za atomsku energiju, sa delegacijom je u tu svrhu posetio lokaciju Darkhovejn na granici sa Irakom. Reaktor u provinciji Huzestan imaće kapacitet od 300 megavata, piše ISNA, prenosi Indeks.

Razgovori o projektu kod Darkhovejna počeli su još pre Islamske revolucije 1979. Izgradnja u blizini reke Karun najavljena je pre 14 godina.

Nuklearku će graditi iranske kompanije tokom osam godina. Prema ISNA, troškovi iznose oko dve milijarde dolara. Već godinama postoje sporovi oko iranskog nuklearnog programa.

Islamska Republika ističe da će se atomska energija koristiti u civilne svrhe. Međutim, SAD i Izrael, između ostalih, optužuju zemlju da se bavi razvojem nuklearnog oružja.

Bivši američki predsednik Donald Tramp jednostrano je povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program. Pregovori o njegovom oživljavanju trenutno su zamrznuti.

Pročitajte više:

Iran odgovorio UN: Počeli su

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: