"Sjajno. Moglo je i 20. Ali ipak..."

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je da je zadovoljan dužinom ugovora o snabdevanju tečnim prirodnim gasom (LNG) koji je postignut sa Katarom.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.11.2022.

14:56

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Petnaest godina je sjajno“, rekao je Habek na poslovnoj konferenciji u Berlinu, misleći na dužinu ugovora. "Ne bih imao ništa protiv 20 (godina) ili dužih ugovora".

Međutim, Habek je ukazao na plan Nemačke da do 2045. postane neutralna od ugljenika, postavljajući ograničenja na količine gasa koje će zemlja dobijati u budućnosti, prenosi Rojters.

Nemačka će morati da počne da smanjuje potrošnju gasa od sredine 2030-ih ako želi da ispuni svoj ambiciozni cilj, dodao je on.

Habek nije dao više detalja o sporazumu.

On je rekao da će Nemačka pristati na najpovoljnije dostupne ponude.

"To uključuje Katar, ali on takođe nije jedini dobavljač na svetskom tržištu“, dodao je on.

Udruženje komunalne industrije BDEW saopštilo je da je ugovorenih 2 miliona tona ekvivalentno 2,8 milijardi kubnih metara (bcm) gasa godišnje, što je ekvivalentno oko trećini kapaciteta predviđenog terminala Brunsbuettel koji treba da bude završen 2026.

"Samo ovaj ugovor zamenjuje oko 6% ruskih isporuka gasa 2021. godine", rekao je BDEW.

Katar: Ne vidimo ograničenja

Ministar energetike Katara Sad al-Kabi izjavio je danas da ne vidi ograničenja u količini tečnog prirodnog gasa (LNG) koje je njegova zemlja spremna da isporuči Nemačkoj.

Katarska državna kompanija za gas potpisala je ugovor sa Nemačkom za isporuku oko dve miljarde tečnog prirodnog gasa godišnje, potvrdio je danas izvršni direktor "Katar enerdžis".

Ugovor sklopljen između Nemačke i Katara trebalo bi da stupi na snagu 2026. godine i da traje 15 godina, i dogovoreno je da Katar Nemačkoj isporučuje 2,7 milijardi kubnih metara godišnje, prenosi Dojče vele.

"Nemačka je najveće tržište gasa u Evropi i mi smo posvećeni održavanju energetske bezbednosti Nemačke i Evrope", izjavio je katarski ministar energetike i izvršni direktor Katar enerdži Sad Šerida al-Kabi.

Nemačka troši oko 100 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od čega je nešto više od polovine dolazilo iz Rusije, a sada Berlin nastoji da zameni ruski gas, koji nije stizao od avgusta.

Trenutno veliki deo nemačkog snabdevanja gasom dolazi iz Norveške, Holandije i Belgije, a Nemačka je ponovo privremeno aktivirala elektrane na naftu i ugalj i produžila rad poslednje tri nuklearne elektrane u zemlji.

Kina, Japan i Južna Koreja su trenutno glavno tržište za izvoz katarskog gasa, a prošle nedelje je Doha sklopila sporazum o isporuci četiri miliona kubnih metara gasa godišnje sa Kinom, koji će trajati 27 godina.U intervjuu se navodi da su kompanije Katar Enerdži i Konoko potpisale dva kupoprodajna ugovora o izvozu 2 miliona tona LNG godišnje u Nemačku počevši od 2026. godine pa nadalje u periodu od najmanje 15 narednih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: