Dobio od suda pravo da bude dosadan na poslu i 3.000 evra pride

Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo da budete takvi.

Svet

Izvor: Index

Ponedeljak, 28.11.2022.

09:49

Dobio od suda pravo da bude dosadan na poslu i 3.000 evra pride
Ilustracija: Shutterstock/Roman Samborskyi

Naime, Vrhovni kasacioni sud presudio je da je jedan poslodavac prekršio prava svog zaposlenog otpustivši ga jer nije bio dovoljno "zabavan" na poslu.

Čovek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobedio je u sudskoj bici protiv pariske konsultantske firme Cubik Partners, koja inače posluje pod motom "zabavno i profesionalno". Presuda je objavljena ove nedelje, piše The Telegraph, a prenosi Indeks.

Ovaj je čovek dobio otkaz 2015, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu "profesionalnu neadekvatnost". On, naime, nije želeo da učestvuje u „timbilding“ događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to kazao kako on ima "drugačiju definiciju zabave".

Sud: Nisu svi oduševljeni prisilnim seminarima i pićima

Sud se složio s gospodinom T u neverovatnoj presudi, navodeći da nisu svi oduševljeni "prisilnim učestvovanjem na seminarima i pićima na kraju nedelje", koja često završavaju "prekomernim unosom alkohola".

U pravnom smislu, sud je zaključio da su iz Cubik Partnersa prekršili "temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života" gospodina T i nisu poštovali njegovu "slobodu izražavanja", koju je koristio odbijajući da učestvuje u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Gospodin T dobio i tri hiljade evra odštete

Sud je komentarisao i moto firme "zabavno i profesionalno", kazavši da je takva kultura dovela do "ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza deljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korišćenje nadimaka za označavanje ljudi i vešanje deformisanih i izmišljenih fotografija u kancelarijama".

Odlukom su takođe dodeljene tri hiljade evra bivšem radniku firme Cubik Partners, s mogućnošću dodatne 461 hiljade evra odštete, ako se sud složi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: