Postignut dogovor: Novi "udar" na Rusiju

Zemlje članice Evropske unije postigle su danas dogovor o još jednoj rundi sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2022.

11:07

Postignut dogovor: Novi
Ilustracija: Shutterstock/Vladimirkarp

To je saopštilo češko Predsedništvo EU.

"Ambasadori su postigli politički dogovor o novim sankcijama Rusiji – snažan odgovor EU na Putinovu nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija", objavilo je češko Predsednštvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Dogovoren novi udar na Putina: EU se odlučila na riskantan potez

Detalji o sankcijama nisu odmah objavljeni, a u tvitu Česke, aktuelnog rotirajućeg predsedavajućeg 27-članim blokom, navodi se samo da će uslediti pisane procedure i da će sankcije stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku EU.

Dodaje se da će procedure obuhvatiti zabranu pružanja IT, inženjerskih i pravnih usluga ruskim subjektima, dalju zabranu tehnološkog izvoza, širenje režima sankcija na Herson i Zaporožje, nove kriterijume vezane za zaobilaženje sankcija...

Agencija AP, izveštava da se detalji o sankcijama očekuju već u četvrtak, te da se očekuje da će one uključiti ograničenje cena ruske nafte, zabranu izvoza avio-komponenti iz EU u Rusiju i ograničenje uvoza čelika iz nje.

Dosadašnje kaznene mere Brisela prema Moskvi, podseća američka agencija, uključile su ograničenje uvoza energije iz Rusije, zabranu finansijskih transakcija s ruskim subjektima, među kojima je i ruska centralna banka, i zamrzavanje imovine više od 1.000 pojedinaca i 100 privrednih društava iz te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: