Rusi i Italijani pronašli rešenje: Nastaviće se

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da je spreman da nastavi izvoz gasa preko Austrije, uglavnom u Italiju.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.10.2022.

09:35

Rusi i Italijani pronašli rešenje: Nastaviće se
Ilustracija: Shutterstock/Anton Watman

U saopštenju kompanije se navodi da su Gasprom i italijanski kupci pronašli rešenje za prodaju gasa nakon regulatornih promena u Austriji, prenosi Rojters.

Podsetimo, italijanska energetska kompanija Eni je bila saopštila da bi isporuke ruskog gasa toj zemlji mogle biti obnovljene ove nedelje i da je zastoj uzrokovan regulatornim pitanjima u Austriji, a ne geopolitikom.

Oglasili se i Italijani

Italijanska energetska grupa Eni potvrdila je u saopštenju na italijanskoj platformi GME da su isporuke nastavljene, mada je navela da očekuje da danas stigne samo deo naručenog gasa, prenosi Rojters.

"Nastavak isporuka omogućilo je rešenje Enija i uključenih strana u vezi sa ograničenjima proisteklim iz nove regulative koju su uvele austrijske regulatorne vlasti", navodi se u odvojenom saopštenju Enija objavljenom na veb stranici kompanije.

Italijansko preduzeće nije iznelo nikakve dalje detalje.

Glavni izvršni direktor Enija, Klaudio Deskalci,izjavio je u ponedeljak da obustava tokova nije posledica "geopolitičkih faktora", već je uzrokovana zahtevom da "Gasprom plati novčanu garanciju za transport gasa iz Austrije u Italiju, čega ranije nije bilo". On je precizirao da garancija iznosi 20 miliona evra.

Austrijska vlada je saopštila minulog vikenda da Gasprom nije potpisao potrebne ugovore, nakon što je ruska kompanija objavila da je obustavljen traznit gasa preko Austrije u Italiju.

Ruski gas učestvuje sada sa samo oko 10 odsto u ukupnom italijanskom uvozu tog energenta, što je pad sa oko 40 procenata, prema informaciji Enija, dok je udeo uvoza gasa iz Alžira i nordijskih zemalja povećan, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: