Italija se nada obnovi isporuka ruskog gasa

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je da bi isporuke ruskog gasa toj zemlji mogle biti obnovljene ove nedelje.

Svet

Izvor: B92.net

Utorak, 04.10.2022.

09:00

Italija se nada obnovi isporuka ruskog gasa
Ilustracija: Shutterstock/Mircea Moira

Zastoj je uzrokovan regulatornim pitanjima u Austriji, a ne geopolitikom, navodi se u saopštenju, prenosi Raša tudej (RT).

"Situacija bi mogla da se reši pre kraja ove nedelje", izjavio je izvršni direktor Enija Klaudio Deskalci, napominjući da je pad tokova iz ruskog Gasproma preko ulazne tačke Tarvisio u severnoj Italiji, koji je identifikovan u subotu, povezan sa komercijalnim razlozima.

"To je zbog činjenice da bi Gasprom morao da plati novčanu garanciju za transport gasa iz Austrije u Italiju koje ranije nije bilo", rekao je Deskalci i dodao da garancija iznosi 20 miliona evra (19,6 miliona dolara).

Prema rečima generalnog direktora, Eni je proveravao da li italijanska grupa može da zameni Gasprom ili austrijskog operatera za fizički transfer ruskog goriva koje je već bilo u Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: