Vanredna situacija: Naglo pao pritisak; Danska otkrila problem

U jednom od krakova ruskog gasovoda Severni tok 2 naglo je opao pritisak gasa sa 300 na 7 bara, saopštio je operator tog cevovoda Nord strim 2 AG.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2022.

14:04

Vanredna situacija: Naglo pao pritisak; Danska otkrila problem
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

"Vanredna situacija na kraku A gasovoda Severni tok 2. Dispečer je na obalskoj platformi Severnog toka 2 noćas zabeležio nagli pad pritiska na liniji A. Odmah su obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije. Istraga je u toku", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Sputnjik.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je objavilo danas da nije poznato šta je izazvalo nagli pad pritiska u gasovodu, prenosi Rojters i dodaje da je portparol vlade nagovestio da je moglo doći do curenja gasa.

Gasovod Severni tok 2, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji ide od kompresorske stanice "Slavjanska" u ruskom Kingisepskom okrugu Lenjingradske oblasti preko dna Baltičkog mora do obale Nemačke, trebalo je da udvostruči isporuke gasa iz Rusije u Evropu.

Ovaj cevovod je završen prošle jeseni i oba njegova kraka su napunjena sa 300 miliona kubnih metara gasa. On, međutim, nikada nije pušten u rad pošto su nemačke vlasti prekinule proces njegove sertifikacije neposredno pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Sjedinjene Američke Države su stavile kompaniju Nord Strim 2 AG na listu sankcionisanih entiteta, zbog čega je bila primorana da otpusti svoje zaposlene.

Danska prijavila curenje gasa

Danska pomorska uprava prijavila je danas curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Severni tok 2, javila je novinska agencija Interfaks.

U informaciji se navodi da danske vlasti savetuju plovila da se klone tog područja, prenosi Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju.

Pročitajte više:

"Severni tok 2 nikada neće biti pušten u rad"

"Severni tok na 20 odsto kapaciteta zbog sankcija, sami sebe zbunili"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: