Azerbejdžan, Turska, pa onda Rusija

Azerbejdžan, Turska, Rusija. Bugarska će ovim redom pregovarati sa kompanijama iz ovih zemalja da osiguraju potrebne količine prirodnog gasa za zimu.

Svet

Izvor: B92.net

Petak, 19.08.2022.

10:10

Azerbejdžan, Turska, pa onda Rusija
Ilustracija: Shutterstock/hlopex

Ovo je saopštio vršilac dužnosti ministra energetike Rosen Hristov, prenosi portal novinite.com.

Prema podacima Bulgargasa, nestašica sirovine je 40 odsto, čak i ako se realizuju isporuke sedam cisterni za tečni gas od američke kompanije Šenier, koje je dogovorio kabinet Petkov. Potonji je takođe zainteresovan za srednjoročne isporuke gasa, čak i ako sadašnji aranžmani ne budu finalizovani, rekao je Hristov.

"Ako odlučimo da pregovaramo sa Gaspromom, najbolji scenario je obnavljanje snabdevanja po sadašnjem ugovoru (koji ističe krajem godine). Ne vidim smisao pregovaranja o novom ugovoru od početka. Razgovaraćemo o načinu plaćanja koji je ponuđen drugim evropskim zemljama. Hoćemo bolje uslove, da vidimo da li će pristati. Moramo imati u vidu da nije izvesno da li bi želeli da rade sa nama budući da je prethodna vlada načinila drastične korake za odnose sa Rusijom. Stvari su generalno komplikovane. Nadam se da će ekonomski interes biti odvojen od političkog", rekao je Hristov.

Povodom sedam tankera iz SAD, Hristov je saopštio da je Šenier odbio zahtev bugarske strane za produženje roka za potvrđivanje ugovora, a to je 19. avgust. Prema njegovim objašnjenjima, potrebno je pronaći slobodne slotove za istovar i regasifikaciju.

Hristov je prokomentarisao da je razgovarao sa zamenikom ministra energetike Turske, koji bi do sutra ujutru trebalo da kaže da li ima slobodnih terminala u zemlji u ovom periodu.

Odvojeno, prikupljane su ponude od kompanija sa rezervisanim slotovima u Turskoj i Grčkoj, ali ovde, prema rečima Hristova, ima problema sa cenom i spremnošću građana i privrede da je plate.

Ipak, utisak je ostavio još jedan nedostatak konkretnosti u objašnjenjima Hristova.

On je rekao da nije spreman da navede tačan procenat gasa obezbeđenog za septembar na tenderima Bulgargasa i smatra da je ta informacija poverljiva.

"Moja ideja je da obezbedimo gas za 120, 130, 150 odsto potreba i tako se zaštitimo od geopolitičkih i tehničkih šokova", rekao je Hristov.

On je, povodom pregovora sa Azerbejdžanom, rekao da su oni za povećanje količina, povezanim sa bržim punjenjem skladišta u Čirenu, što je evropski zahtev.

Zvanične informacije do tog trenutka su ukazivale da će, kada bude završen interkonektor sa Grčkom, isporuka azerbejdžanskog gasa Bugarskoj automatski porasti, a cena će se smanjiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: