Zvanično: "Komandant" iz Ukrajine krenuo za Afriku

Brod "Brejv komander" (Hrabri komandant) napustio je ukrajinsku luku Pivdenji.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.08.2022.

08:20

Zvanično:
Foto, ilustracija: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Brod nosi prvi tovar humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od početka sukoba u toj zemlji, prenosi Rojters.

Teretnjak sa 23.000 tona pšenice otputovao je u afričku luku Džibuti sa tovarom namenjenim potrošačima u Etiopiji, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

"Ministarstvo i Ujedinjene nacije rade na načinima da povećaju zalihe hrane za socijalno ugrožene slojeve afričkog stanovništva", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, 17 brodova već je napustilo ukrajinske luke sa više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajinski izvoz žitarica je opao od početka rata zbog zatvaranja njenih crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podstaklo rast globalnih cena hrane i izazvalo strah od nestašice u Africi i na Bliskom istoku, navodi Rojters.

Tri crnomorske luke su deblokirane prošlog meseca, u skladu sa sporazumom između Moskve i Kijeva, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, koji je omogućio slanje stotina hiljada tona ukrajinskog žita kupcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: