Saudijski fond uložio pola milijarde dolara u ruske naftne firme

Kingdom holding iz Saudijske Arabije uložio je pola milijarde dolara u ruske energetske kompanije Gasprom, Rosnjeft i Lukoil.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

15:59

Saudijski fond uložio pola milijarde dolara u ruske naftne firme
Ilustracija: Shutterstock/zhengzaishuru

To su objavili na Tviteru u nedelju, prenosi portal Biznisinfo.ba.

Mnoge zapadne zemlje uvele su sankcije ruskim energetskim firmama i njihovim rukovodiocima nakon sukoba Rusije sa Ukrajinom 24. februara.

Ulaganja Kingdom holdinga spadaju u trogodišnji investicijski program firme od 12,8 milijardi rijala (3,4 milijarde dolara), dodala je firma.

Kingdom holding je objavio da je 22. februara uložio 365 miliona dolara u Gasprom, 52 miliona dolara u Rosnjeft 22. februara, a od 22. februara do 22. marta 109 miliona dolara u Lukoil.

Kingdom holding je u većinskom vlasništvu saudijskog princa Alvalida bin Talala, ali je državni investicijski fond Saudijske Arabije, Pablik investment fond (PIF), preuzeo 16,87 posto udela u firmi u maju.

Saudijska Arabija i Rusija predvode OPEK+ grupu, savez formiran 2017. između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: