Nemci postigli cilj pre roka – ali još uvek ne mogu da predahnu

Nemačka skladišta gasa dostigla su nivo popunjenosti od 75 posto dve nedelje pre roka, saopštio je državni regulator energetske mreže.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2022.

09:44

Nemci postigli cilj pre roka – ali još uvek ne mogu da predahnu
Ilustracija: Shutterstock/estudio Maia

Najveća evropska ekonomija nastoji da obezbedi dovoljne zalihe gasa za zimu zbog smanjenih isporuka iz Rusije.

"Cilj prve faze je postignut. Skladišta gasa su popunjena 75,43 posto, naredni cilj je popunjenost od 85 procenata do 1. oktobra", napisao je Klaus Miler, predsednik Federalne mrežne agencije na Tviteru, prenosi "Blumberg".

Nemačkim planom predviđeno je da skladišta moraju biti popunjena najmanje 75 posto do 1. septembra, da se zatim popunjenost poveća do 1. oktobra na 85 odsto, a do 1. novembra na 95 procenata.

Isporuke ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, koji ide ispod Baltičkog mora do Nemačke, smanjene su već nekoliko nedelja na samo oko 20 odsto kapaciteta. Ruska kompanija Gasprom kao razlog za to navodi tehničke probleme, dok nemačka vlada smatra da je to izgovor.

Pri normalnim zimskim temperaturama i uz smanjene isporuke gasa, uskladišteni gas bi mogao da se potroši već u martu ili aprilu, izjavio je Sebastijan Bleške, generalni direktor nemačkog udruženja za skladištenje gasa Ines, prenela je agencija dpa.

"Ako Rusija u potpunosti prekine isporuke gasa, uskladišteni gas će se potrošiti i ranije”, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: