Suspendovali isporuke – Evropa ostala bez novih pošiljki nafte

Venecuela je suspendovala nove isporuke sirove nafte u Evropu predviđene sporazumom davanja nafte za dug.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2022.

09:23

Suspendovali isporuke – Evropa ostala bez novih pošiljki nafte
Ilustracija: Shutterstock/Kirill Gorshkov

Oni traže od italijanskog Enija i španskog Repsola gorivo u zamenu za buduće kargo pošiljke, izveštava Rojters pozivajući se na tri osobe direktno upućene u materiju.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresovana za dogovor nafta za dug koji je odobrio američki Stejt department u maju, a koji je toj državnoj kompaniji omogućio da nastavi isporuke u Evropu nakon dvogodišnje obustave izazvane američkim sankcijama, rekli su izvori britanske agencije.

Vašington je isporuke odobrio dok god se prihodi od toga koriste za otplatu nagomilanog duga PDVSA koji ima prema zajedničkom preduzeću sa Enijem i Repsolom.

"PDVSA želi da se vrati na naftni svop, a to još nije moguće. Ne postoji interes za dogovor nafta za dug“, rekao je izvor uključen u ranije pošiljke tereta u Evropu.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno one koje se šalju rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovine ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

Uslovi sporazuma nisu međutim obezbedili potreban novac ili gorivo venecuelanskom gigantu, čije se sopstvene rafinerije bore da proizvedu benzin i dizel nakon višegodišnjih nedovoljnih ulaganja i manjka rezervih delova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i Stejt department nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentarom.

U rasporedu pošiljki PDVSA za avgust nema dodeljenih rokova za utovar tankera Enija ili Repsola za Evropu, iako su zalihe razblažene sirove nafte u luci Hoze porasle na skoro 5,0 miliona barela do 8. avgusta.

PDVSA želi da u zamenu za svoju naftu dobija gorivo, i da se deo vrednosti tog tereta koristi za kompenzovanje milijardi dolara dugova prema partnerima u zajedničkom preduzeću u kojem su Ševron, Eni i Repsol, naveli su Rojtersovi sagovornici. Promena sporazuma bi mogla da pomogne venecuelanskoj kompaniji da vrati u život svoje poslovanje s ekstrateškom naftom u Orinoko pojasu, kojoj su potrebni uvozni razblaživači kako bi imala izvozni kvalitet, i omogućilo bi zemlji da ublaži deficit motornih goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: