Šolc najavio nove olakšice; "Nemačka ne može da igra igre"

Nemačka odlučno podržava evropsku solidarnost u borbi s energetskom krizom naredne zime, izjavio je danas kancelar Olaf Šolc.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.08.2022.

14:20

Šolc najavio nove olakšice;
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Evropska unija mora solidarno da dejstvuje u ovim teškim vremenima, to je nešto na šta se ja eksplicitno obavezujem. Smatram da kao najveća zemlja, s najvećom ekonomijom i najvećom populacijom u srcu Evrope, imamo posebnu odgovornost", rekao je Šolc novinarima na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

On je dodao da Nemačka ne može da igra igre s Briselom da bi zadovoljila domaću javnost.

"Mi smo ti koji moramo da damo svoj deo doprinosa kako bi se ostvario napredak i održivost u Evropi. To je nešto što podržavam", rekao je nemački kancelar.

Šolc je naglasio da je energetska tranzicija na obnovljive izvore glavni prioritet njegove zemlje, poručivši da Nemačka neće usporiti svoje aktivnosti u nastojanju da postane nezavisna od fosilnih goriva.

Šef nemačke vlade se takođe založio za izgradnju gasovoda od Portugala preko Španije i Francuske do centralne Evrope, kako bi EU okončala energetsku zavisnost od Rusije.

"Takav gasovod bi sada uveliko olakšao situaciju sa snabdevanjem", rekao je, dodavši da se tog pitanja dotakao u razgovorima sa liderima Španije, Portugala, Francuske i Evropske komisije u Briselu i da je snažno lobirao za taj projekat.

Na pitanje da li bi rast cena u zemlji mogao da izazove socijalne nemire, Šolc je odgovorio: "Ne, ne mislim da ćemo videti nemire u ovoj zemlji u tom obliku, jer je Nemačka socijalna država... Socijalna država mora da se pokaže u ovoj situaciji tako što ćemo reći da nikoga nećemo ostaviti na cedilu".

On je obećao novi paket mera podrške, uključujući poreske olakšice, kako bi se pomoglo ljudima koji se bore sa rastućim računima za energiju zbog poremećaja u isporukama ruskog gasa.

"Građani mogu da računaju na nas da ih nećemo napustiti", rekao je Šolc.

Takođe je naveo da grupa sedam vodećih ekonomija sveta (G7) razgovara o mogućem ograničenju cene ruske nafte, ali da su za realizaciju takve inicijative potrebni partneri izvan G7.

Nemački kancelar je novinarima rekao i da njegova vlada poštuje Evropsku centralnu banku i da će braniti njenu nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: