Norveška zbog krize može da "dokrajči" Evropu i Nemačku

Norveška se ove godine suočava sa energetskom krizom koja će "dokrajčiti“ Nemačku i Evropu, lišene intenzivnih isporuka ruskog gasa.

Svet

Izvor: Novosti

Četvrtak, 11.08.2022.

10:25

Norveška zbog krize može da
Foto: EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Kolumnista Fajnenšel tajmsa Ričard Miln piše o tome, prenose RIA Novosti.

Kako je autor primetio, Norveška ima dosta sreće što se tiče nalazišta nafte i gasa. Brojne reke i akumulacije omogućavaju joj da obezbedi i do 90 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom, ali neobično suva zima i proleće doveli su do toga da su rezerve vode u akumulacijama na jugu države bile na istorijskom minimumu. Vlada je obećala da će ograničiti izvoz električne energije dok se rezerve ne popune.

Ovo bi mogao biti problem za zemlje poput Nemačke, Holandije i Velike Britanije, koje su godinama uvozile značajne količine električne energije iz Norveške putem kablova.

Prema Milnu, energetska kriza u toj skandinavskoj zemlji pokazuje koliko zima koja se približava može biti žestoka širom Evrope.

Države kontinenta su na ivici ozbiljne nestašice goriva, pošto glavni ruski gasovod Severni tok radi sa samo 20 odsto ukupnog kapaciteta. Gasprom je ovo pripisao neodgovarajućem održavanju i kašnjenju u vraćanju Simensovih turbina sa popravke, koje su korišćene u gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja za snabdevanje gorivom. Sada njegov rad obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade, koja je uvela sankcije Gaspromu. Kanadske vlasti su izdale dozvolu za njegov izvoz tek 10. jula, ali nisu uzele u obzir uslove sadašnjeg ugovora u njemu i motor su isporučile Nemačkoj, a ne Rusiji. Za njegov dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: