Doktor Propast: Centralne banke su u klopci

Globalna ekonomija je na putu stagflacije.

Svet

Izvor: Investitor

Četvrtak, 11.08.2022.

09:05

Doktor Propast: Centralne banke su u klopci
Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Centralni bankari bi se mogli uhvatiti u zamku pokušavajući da normalizuju monetarnu politiku, rekao je ekonomista Nurijel Rubini, poznat i kao "Doktor propast", zbog njegovih sumornih, ali najčešće ispravnih prognoza.

"Svetska ekonomija prolazi kroz radikalnu promenu režima”, rekao je on u tekstu za Project Syndicate u utorak, proglašavajući kraj Velike moderacije, tokom koje su ekonomije uživale u niskoj inflaciji i visokom rastu.

Pozitivni trendovi su bili standard u proteklih nekoliko decenija, ali se preokreću u ono što Rubini naziva Velikom stagflacijom: doba visoke inflacije, niskog rasta, visokog duga i potencijala za ozbiljne recesije, prenosi Investitor.

Globalne ekonomije imaju veće nivoe duga nego ranije, pripremajući teren za, kako je kazao, potencijalni neuspeh centralnih banaka.

"Centralne banke su stoga zaključane u ‘dužničkoj zamci’: svaki pokušaj normalizacije monetarne politike dovešće do porasta tereta servisiranja duga, što će opet dovesti do velikih nesolventnosti, kaskadnih finansijskih kriza i pada u realnoj ekonomiji”, rekao je Rubini.

U nedavnim izjavama, Rubini je izneo prognoze da bi vrednost akcija mogle pasti i do 50 odsto, a predviđanja blage recesije nazvao je zabludama.

Za novu ekonomsku eru, njegova poruka za investitore jednako je sumorna: “Tokom Velike stagflacije, obe komponente bilo kojeg tradicionalnog portfelja imovine – dugoročne obveznice i američke i globalne deonice – pretrpeće težak period, potencijalno dovodeći do ogromnih gubitaka”, rekao je Rubini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: