Ukrajina očekuje od Slovačke da plati tranzit ruske nafte

Ukrajina je objavila da će se protok nafte kroz južni krak naftovoda Družba nastaviti danas ukoliko primi uplatu za tranzit od slovačke rafinerije Slovnaft.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.08.2022.

13:32

Ukrajina očekuje od Slovačke da plati tranzit ruske nafte
Ilustracija: Depositphotos/ribeiroantonio

To je izjavio Ričard Sulik, slovački ministar ekonomije.

Sulik je na konferenciji za novinare, koju je uživo prenosila televizija, rekao da je do obustave protoka prošle nedelje došlo zato što je jedna zapadna banka odbila da obradi transakciju za tranzitnu taksu koju je Rusija uplatila Ukrajini, prenosi Rojters..

Istovremeno, kompanija MOL je saopštila da bi protok nafte u centralnu Evropu preko naftovoda Družba mogao da se nastavi za par dana pošto je mađarska energetska grupa preuzela na sebe da u ime ruskog Transnjefta plati tranzitnu naknadu za korišćenje ukrajinskog dela naftovoda.

"Preuzimanjem naknade, MOL bi mogao da obezbedi brzo rešenje tog pitanja: Ukrajinska strana se obavezala da će nastaviti transport sirove nafte u roku od samo par dana, koji je obustavljen zbog tehničkih problema koji su iskrsli na bankarskoj strani", naveo je MOL u saopštenju.

Ruska kompanija Tansnjeft je izvestila u ponedeljak da je ukrajinskI operater Ukrtransnafta zaustavio pumpanje ruske nafte ka Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj južnim krakom naftovoda Družba, zbog evropskih sankcija koje sprečavaju Ukrajinu da prima uplate iz Moskve.

Mađarska, Slovačka i Češka imaju ograničene mogućnost uvoza nafte od alternativnih dobavljača morskim putem, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: