Ukrajina zavrnula slavinu

Ukrajina je obustavila snabdevanje Evrope ruskom naftom, objavio je RT.

Svet

Izvor: B92.net

Utorak, 09.08.2022.

12:22

Ukrajina zavrnula slavinu
Foto: EPA-EFE/ANDREI LIANKEVICH

Naime, Ukrajina je prekinula tranzit ruske nafte ka Mađarskoj i Češkoj Republici preko naftovoda "Družba", javljaju ruski mediji.

"Nećemo deliti gas sa drugim zemljama"

Ukrajinska državna kompanija Ukrtransnafta prekinula je upumpavanje ruske sirove nafte u južni krak naftovoda "Družba", javlja agencija RIA novosti, pozivajući se na ruski Transnjeft.

Kako se navodi, prekinut je tranzit nafte ka Mađarskoj, Češkoj Republici i Slovačkoj.

Tranzit nafte duž severnog kraka "Družbe" kroz Belorusiju u pravcu Nemačke i Poljske odvija se normalno, potvrdio je Igor Demin, predsednik Transnjefta.

"Nemamo dovoljno uglja, uvozimo struju" VIDEO

Demin je objasnio da Rusija ne može da plaća tranzit zbog sankcija EU, dok ukrajinska kompanija insistira da se plaćanje 100 odsto izvrši unapred za usluge transporta nafte.

"Kada uplatimo novac za tranzit preko teritorije Ukrajine, ta sredstva se vrate na račun Transnjefta", rekao je on, dodavši, "Gasprombanka, preko koje idu uplate, nas je obavestila da je uplata vraćena u skladu sa propisima EU, to jest, sedmim paketom sankcija".

Transnjeft ističe da radi na alternativnim opcijama plaćanja usluge tranzita nafte kroz Ukrajinu, prenosi RT.

Naftovod "Družba" jedan je od najdužih u svetu i prenosi sirovu naftu preko 4.000 kilometara od istoka evropskog dela Rusije do rafinerija u Češkoj Republici, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: