Dozlogrdila im poskupljenja: Porodica sama za sebe proizvodi struju – i to na balkonu FOTO

Rat u Ukrajini tera inflaciju i u Austriji u nebesa.

Svet

Izvor: Veèernji list

Ponedeljak, 08.08.2022.

15:46

Dozlogrdila im poskupljenja: Porodica sama za sebe proizvodi struju – i to na balkonu FOTO
Ilustracija: Shutterstock/anatoliy_gleb

Kako pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, već četvrtina Austrijanaca kupuje samo najpotrebnije.

Nije ni čudo, jer stopa inflacije u ovoj alpskoj zemlji je prošlog meseca bila na rekordnom nivou – čak 9,2 posto. Najviše u proteklih 47 godina ili gotovo pola veka.

Upravo je u Austriji za početak septembra najavljen novi porast cena električne energije i gasa. U Beču i Donjoj Austriji cena struje u proseku će biti viša 85 posto, a gasa 97 posto, prenosi Večernji list.

Anketa je pokazala da dve trećine Austrijanaca ne samo zabrinuto nego i vrlo pesimistično gleda troškova života u sledećih godinu dana. Kako pišu austrijski mediji, sva ta neizvesnost i stalno “bombardovanje” građana s poskupljenjima mnogima je već dozlogrdilo.

Tako i mladoj, inovativnoj porodici Pretenhofer iz Beča. Nakon što je bračni par Sabina (40) i Mišel (42), koji imaju dvogodišnjeg sina Feliksa čuo za ponovno poskupljenje struje i gasa odlučio je da na svoj balkon u 2. bečkom stambenom okrugu Leopoldštat postavi solarno postrojenje, piše dnevni list Hojte.

Kako su izračunali, svaki sunčani sat proizveden na njihovoj "balkonskoj elektrani” znači im uštedu u kućnoj blagajni. “Godišnje potrošimo oko 2.400 kW/sati struje. Četvrtinu od toga ćemo ubuduće sami proizvesti pomoću naša dva solarna panela”, rekla je Sabina za Hojte. Dodala je kako će se investicija od uloženih 500 evra za solarne panele, vratiti za otprilike pet godina, a verovatno i znatno brže s obzirom na rastuće cene energenata. “Sami smo montirali postrojenje, kako bi uštedeli i na troškovima montaže. Bili smo iznenađeni kako je to zapravo jednostavno”, istakao je Sabinin suprug. Napomenuo je kako su odmah, nakon što su obavestili mrežnog operatora, uključili njihovo postrojenje. Oboje supružnika je istaklo kako se nadaju da će njihov primer slediti i druge porodice.

"U Beču ima toliko mnogo balkona i terasa, koje bi se moglo iskoristiti. To koristi ne samo zaštiti okoline nego i dugoročno rasterećuje novčanik”, poruka je mladog bečkog bračnog para svim zainteresovanima za “vlastitu balkonsku elektranu”. A očito ih je neočekivano veliki broj. To potvrđuje i ogroman broj pitanja upućen bečkoj obitelji preko Tviter, gde se može kupiti takvo solarno postrojenje. Bilo ih je toliko da je Tviter jednostavno bio zatrpan interesentima. “Prodavac je čak nakratko deaktivirao svoju veb stranicu, jer je bilo toliko poziva da je mislio da mu je stranica hakovana”, napomenula je Sabina.

Šta kažu nadležni?

Vest o domišljatom i snalažljivom bračnom paru iz Beča odmah je došla i do nadležnih za energetska pitanja, koji su zainteresovanima poručili da vlast “neće subvencionisati balkonske elektrane”. Uz obrazloženje kako za ovaj vid solarnih panela, jer proizvedena struja ne ide u javnu mrežu operatora, nema finansijske potpore. Jer se ne može skladištiti nego se mora odmah upotrebiti.

Ali to za dosetljivi bečki bračni par očito nije nikakav problem. “S malo kreativnog planiranja sve se može rešiti”, tvrde Sabina i Mišel i navode svoj primer: “Mašine za pranje veša i za pranje suđa programiramo tako da rade uvek kada sija sunce”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: