10 kriptovaluta s najvećim potencijalom da se probiju

S obzirom da mnoge kompanije širom svijeta prihvataju kriptovalute kao način plaćanja i ulažu u njih, došlo je do potražnje za ovim digitalnim valutama.

Svet

Izvor: Investitor

Nedelja, 07.08.2022.

16:43

10 kriptovaluta s najvećim potencijalom da se probiju
Ilustracija: Shutterstock/Wit Olszewski

Uprkos padu koje proživljava cijelo tržište, interesovanje investitora nije toliko splasnulo a kripto-ulagače je obradovala i vijest da jedan od najrestižnijih modnih brendova, Gucci, počinje da prihvata kriptovalute u svojim trgovinama.

Tržište kriptovaluta vremenom je steklo prepoznatljivost, a najpoznatiji su bitcoin i ethereum. Međutim, svoju šansu traže i ostali kripto-novčići a iz Analytics Insighta-a su napravili popis kriptovaluta koje imaju najveći potencijal da postanu sljedeći kripto-kralj u 2023. Autor upozorava da tekst nije savjet za investicije, već informativni pregled.

Decentraland
Ethereum blockchain pokreće Decentraland (MANA), platformu virtuelne stvarnosti koja korisnicima omogućava kreiranje, korišćenje i prodaju sadržaja i aplikacija. Korisnici kasnije mogu istraživati, razvijati i unovčavati zemljišne parcele u ovom virtuelnom okruženju. Mnogi korisnici Decentraland-a trenutno ostvaruju profit od svoje imovine putem zakupa, reklamiranja i sponzorisanih aktivnosti.

Flow
Flow, brz, decentralizovan i blochain pogodan za programere, buduća je baza nove generacije igara, aplikacija i digitalnih sredstava. Vrhunske zabavne kompanije, razvojni studiji i kompanije koje podupiru firme kao što su Warner Music, Ubisoft, NBA i UFC već su sačinjavale raznolik ekosistem Flow-a. S obzirom na trenutne performanse, Flow zadivljuje analitičare svojim ogromnim budućim potencijalom, a očekivanje daljeg porasta Flowa je zaista realno.

Waves
WAVES-USD je mogući kandidat da bude sljedeći veliki kriptoigrač na tržištu. U suštini, Waves je blockchain platforma za izgradnju dapp-ova i pametnih ugovora, kao i za pokretanje prilagođenih kriptotokena. Platforma koristi varijaciju mehanizma PoS konsenzusa koji se zove iznajmljeni dokaz udjela (LPoS).

Chiliz
Chiliz (CHZ) je projekat koji promoviše partnerstvo s vodećim fudbalskim klubovima kao što su Manchester City, Barcelona i PSG. Chilizov fokus je da vas poveže sa vašim omiljenim timom. CHZ, izvorni token projekta, dizajniran je da pomogne korisnicima da virtuelno komuniciraju sa svojim omiljenim klubovima. Token se takođe može koristiti i za kupovinu preko Chilizove matične platforme – Socios. CHZ možete koristiti i za sticanje nagrada kroz izazove i lov na žetone.

Filecoin
Filecoin (FIL) ima čast da je rekorder najveće pretprodaje ikada. Tokom svoje početne pretprodajne faze 2017. godine, Filecoin je prikupio 52 miliona dolara, a tokom ICO (početne ponude kovanica), ova peer-to-peer mreža prikupila je izvanrednih 205 miliona dolara. Filecoin je 38. najveća kriptovaluta na svijetu, sa tržišnom kapitalizacijom od skoro 2 milijarde dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

Dogecoin
Dogecoin (DOGE) je bio prvi mim novčić koji je ušao na kriptotržište. U početku, Dogecoin je nastao kao šala. Međutim, čini se da je slatki pas dirnuo srca mnogih jer je brzo “eksplodirao” i našao se među kriptodivovima. Specijalista za FinTech, Ilon Mask, često tvituje svoju podršku za Dogecoin (DOGE). Svaki put kada Mask tvituje, Dogecoin dosegne svojih 50 miliona pratilaca na Twitteru koji iskoriste priliku da zgrabe novčić, što rezultira skokovima cijena.

Shiba Inu

Shiba Inu (SHIB) je kreirala anonimna osoba po imenu Ryoshi. Napravljen je da se ruga Dogecoin-u, ali je brzo postao popularan. Sada su oba u prvih 20 kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Shiba Inu je takođe u pozitivnom trendu. Porastao je za 1,785% u 24 sata u vrijeme pisanja ovog teksta.

Solana
Solana je vrlo funkcionalan open-source projekat koji se oslanja na neovlašćenu prirodu blockchain tehnologije za pružanje rješenja za decentralizovano finansiranje (Defi). Dok su ideja i početni rad na projektu započeli 2017. godine, Solana je službeno pokrenuta u martu 2020. od strane Solana fondacije sa sjedištem u Ženevi, Švajcarska. U opticaju ima 319.790.577 SOL kovanica.

Cardano
Cardano je osnovan 2017. godine, a ime je dobio po italijanskom polimatičaru Gerolamu Cardanu iz 16. vijeka. Izvorni ADA token je dobio ime po matematičarki iz 19. vijeka, Adi Lovelace, koja se smatra prvom svjetskom kompjuterskom programerkom. U opticaju ima 33,626,396,776 ADA kovanica.

Avalanche
Avalanche je blockchain prvog sloja koji funkcioniše kao platforma za decentralizovane aplikacije i prilagođene blockchain mreže. To je jedan od Ethereumovih rivala, s ciljem da istisne Ethereum kao najpopularniji blockchain za pametne ugovore. Cilj mu je da to postigne tako što će imati veći izlaz transakcija do 6.500 transakcija u sekundi, a da pritom ne ugrozi skalabilnost. U opticaju ima 245.532.531 AVAX kovanica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: