Napori Zapada ograničeni? Evo koliko je Rusija zaradila od prodaje energenata Kini i Indiji

Rusija je od prodaje energenata Kini i Indiji zaradila 24 milijarde dolara za samo tri meseca nakon početka napada na Ukrajinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.07.2022.

15:45

Napori Zapada ograničeni? Evo koliko je Rusija zaradila od prodaje energenata Kini i Indiji
Ilustracija: Shutterstock/Maksim Safaniuk

To, prema oceni agencije Blumberg, pokazuje koliko visoke globalne cene energije ograničavaju napore SAD-a i Evrope koje žele da kazne ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kina je potrošila 18,9 milijardi dolara na kupovinu ruske nafte, gasa i uglja tokom tri meseca do kraja maja, što je skoro duplo više nego godinu dana ranije, pokazuju najnoviji podaci kineske carine. Indija je u istom periodu za nabavku ruskih energenata izdvojila 5,1 milijardu dolara, ili preko pet puta više nego pre godinu dana.

Rusija je, s druge strane, zabeležila rast prihoda od 13 milijardi dolara od izvoza energije u te dve zemlje u odnosu na iste mesece 2021, što joj pomaže da nadoknadi smanjene kupovine iz SAD-a i nekih drugih zemalja koje su zabranile ili smanjile uvoz kako bi kaznile Rusiju zbog rata.

Te zabrane su dovele do rasta cena energenata usled jagme za alernativnim izvorima snadbevanja i podstakle inflaciju koja preti da velike ekonomije gurne u recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: