Prva evropska država koja zabranjuje reči kao što su "odrezak", "burger" i "kobasica"

Zabrana, o kojoj su se francuski političari dogovorili još 2020. godine, stupiće na snagu u oktobru.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 05.07.2022.

08:47

Prva evropska država koja zabranjuje reči kao što su
Ilustracija: Shutterstock/Lukas Gojda

Francuska će postati prva evropska zemlja koja će zabraniti korišćenje reči kao što su "odrezak", "burger" ili "kobasica" za vegetarijanske prehrambene proizvode, prenosi Dojče vele u zvaničnoj uredbi objavljenoj krajem prošle nedelje, prenosi Poslovni dnevnik.

"Neće biti moguće koristiti sektorski specifičnu terminologiju tradicionalno povezanu s mesom ili ribom za proizvode koji ne pripadaju životinjskom svetu i koji u suštini nisu uporedivi“, objašnjava se u uredbi.

Ova uredba odnosiće se samo na proizvode iz Francuske, a najveće udruženje poljoprivrednika u zemlji FNSEA smatra da uredba ne ide dovoljno daleko jer otvara vrata da se uvozna roba tako deklariše.

FNSEA smatra da bi sličnu odredbu trebalo uvesti i na evropskom nivou. Međutim, Evropska komisija je pre dve godine odbila takav predlog. Neki termini, kao što su "puter", "mleko" i "sir", već su zaštićeni na evropskom nivou i ne mogu se koristiti za označavanje vegetarijanskih proizvoda.

Međutim, "burger" može imati i svoju biljnu alternativu. Tržište vegetarijanskih i veganskih prehrambenih proizvoda je snažno poraslo poslednjih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: