Najveći dužnik našeg regiona ima manji dug od prosečnog u EU

Prosečni iznos javnog duga zemalja EU u 2021. iznosio je 88,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svet

Izvor: Investitor

Nedelja, 03.07.2022.

13:06

Najveći dužnik našeg regiona ima manji dug od prosečnog u EU
Ilustracija: Shutterstock/RomanR

U zemljama regiona najveći javni dug ima Crna Gora – iznosi 83,27 posto BDP-a, što je opet ispod proseka EU.

Prosečno dugovanje zemalja EU smanjeno je sa 90 odsto vrednosti BDP-a iz 2020. godine, ali ova brojka, kako piše Al Jazeera Balkans, ipak skriva velike razlike među članicama, prenosi Investitor.

Dok je javni dug Grčke iznosio velikih 193 posto BDP-a, Estonija je na dnu liste s javnim dugom od svega 18 odsto iznosa BDP-a države.

Iako je veliki javni dug Grčke dobro poznat, ona nije jedina država čiji je javni dug veći od BDP-a države. Javni dug Italije je značajan i iznosi 151 odsto BDP-a.

Portugal je treći u EU, s javnim dugom koji iznosi 127 posto BDP-a.

Ove tri države (Grčka, Italija, Portugal) su imale još veći javni dug u prethodnim godinama, ali su uspele da ga smanje uprkos pandemiji koronavirusa.

Stanje u regionu

Crna Gora, kako smo već napisali na početku teksta, ima najveći javni dug u odnosu na BDP. EU članice Hrvatska i Slovenija su na drugom i trećem mestu; u Hrvatskoj javni dug je 2021. godine iznosio 79,8 odsto, a u Sloveniji 74,7 odsto.

Javni dug Srbije je 2021. godine iznosio 56,9 posto BDP-a, a Severne Makedonije 53,2 odsto. Javni dug Bosne i Hercegovine iznosio je 36,01 posto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: